Изследователи заподозряха научния свят в сексизъм

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Изследователи смятат, че в света на учените продължава да цари полово неравенство.

В рецензираните научни списания се появяват по-малко от една трета изследвания под авторството на жени, се казва в статия, публикувана в сп. Nature.

„Знанието за половото неравенство в науката се е формирало въз основа на изследвания, които са доста локални и се отнасят само към една област на научното знание и те вече са остарели. Освен това в тях почти не се отчитат измененията в научната практика – например, че расте броят на изследванията, написани от няколко автори. На тази основа не могат да бъдат изработени стандарти (за решаването на проблема)”, пишат авторите на статията Касиди Сугимото от университета на Индиана в Блумингтън (САЩ) и колегите й.

Учените са анализирали почти 5,5 млн. работи от базата данни на научните публикации Web of Science, публикувани от 2008 по 2012 г., чиито автори са повече от 27 млн. изследователи. След това с помощта на програма, определяща пола на учените по тяхната фамилия, било изчислено количеството на всички случаи, когато авторите били жени и мъже (фамилиите, които програмата не разпознавала, били изключени от изследването). Оказало се, че повече от 70% от имената били мъжки, а под 30% принадлежали на жени.

Броят на статиите, в които мъжете били водещи изследователи, бил с 93% над този на „женските” статии. Освен това работите на жени се цитирали по-малко. Само в девет страни (например Македония, Латвия, Украйна) нежният пол доминирал по брой появили се под негово авторство статии. Полово равенство са успели да постигнат едва няколко страни от Южна Америка и Източна Европа.

Неравенство има и в „разпределението” на темите на научните изследвания – за „женски” например традиционно се смятат образованието, социологията, а „мъжки” са астронавтиката, машиностроенето и философията. Авторите смятат, че е необходимо да се гарантира, че жените ще вземат повече участие в научната работа.

„Нито една страна не може да си позволи да пренебрегне интелектуалния принос на половината от своето население”, заключават авторите.

Източник: РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Еврика!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори