Изучаване на Андромеда сочи силните ѝ разлики с Млечния път

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Robert Gendler
Антония Михайлова

Подробното изучаване на движението на различни звездни популации в диска на галактиката Андромеда показало значителни разлики от Млечния път.

Структурата и вътрешното движение на звездите в спиралната галактика заемат важно място в историята на нейното формиране.

Галактиката Андромеда, известна също като М31, е най-близката спирална галактика до Млечния път и се явява най-голямата в Местната група галактики.

В ново изследване, ръководено от аспиранта Клер Дорман от Калифорнийския университет в Санта Круз, били комбинирани данните от две големи изследвания на звездите в Андромеда. Първото било проведено в обсерваторията Кек на Хаваите, а другото – с космическия телескоп „Хъбъл“.

Високата резолюция на снимките на „Хъбъл“ позволила да се отделят звездите една от друга в препълнения диск на Андромеда, а широкият спектрален анализ позволил да се разделят звездите на подгрупи в зависимост от тяхната възраст, обяснил Дорман на зимната конференция на Американското астрономическо общество в Сиатъл.

Звездите, включени в спектроскопичното изследване, са насложени върху изображение на Андромеда. Те са оцветени в различни цветове в зависимост от скоростта им спрямо Млечния път.
© Claire Dorman and ESA

В изследването била представена дисперсия на количеството млади, средни и стари звезди в диска на Андромеда. Анализът посочил ясна тенденция, свързана с възрастта на звездите.

Младите звезди имат по-подредено движение около центъра на галактиката, с почти еднаква скорост, докато по-старите звезди имат по-спонтанно движение, с по-широк диапазон от скорости, което сочи по-голямо териториално разпределение.

Изследователите разгледали два сценария за формирането и еволюцията на галактичния диск, които биха могли да обяснят тези наблюдения.

Андромеда поглъща малки галактики, което нарушава собственото ѝ равновесие или газът, от който се състоят звездите, с времето уляга, променяйки движението на звездите.

Изображение на дебелия диск на Андромеда, в който звездите са много по-стари от тези в тънкия диск.
© Amanda Smith, IoA graphics officer

Астрономите смятат, че Андромеда се е формирала от поглъщане на малки галактики. Този процес е предизвикал силна акреция – падане на космическо вещество върху звездите в галактиката. На свой ред това е предизвикало нарушение на движението на звездите.

Звездите от Млечния път са доста по-спокойни в своето движение. Но това не значи, че Млечният път не поглъща по-малки космически посестрими. Учените обаче засега нямат възможност да погледнат нашата галактика отстрани, за да разберат по-добре протичащите в нея процеси.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори