Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Извънземните цивилизации живеят в кълбовидни звездни купове?

извънземните цивилизации
8 януари 2016 г. в 00:35
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:27

Ако една цивилизация иска да достигне до други звезди, тя трябва да живее на специално място – достатъчно спокойно, за да не бъде унищожена от някаква космическа катастрофа, но и около нея да има достатъчно близки звезди, за да е възможно да пътува до тях.

Астрономи твърдят, че са открили перфектното място – дълбоко във вътрешността на кълбовиден звезден куп. Тези купове се състоят от хиляди или дори милиони звезди. Само в Млечния път има около 150 такива – един от тях е купът UKS1, който преди се е смятал за едно от най-лошите места за търсене на живот.

Първо, звездите в такива купове са много близо една до друга и това може да предизвика нарушения в орбитите на обикалящите ги планети. Второ, звездите в тези купове са наистина много стари и са се формирали преди вселената да се насити с по-тежките елементи, нужни за сътворяването на планети и живот.

На среща на Американското астрономическо общество екип астрономи казаха, че идеята за живот в кълбовидните звездни купове не трябва да се отхвърля с лека ръка. Много от екзопланетите, открити от телескопа Кеплер, се въртят около звезди, съдържащи елементи, които са по-леки от тези на нашето слънце. Кълбовидните звездни купове обикновено се състоят от малки червени звезди, защото големите и ярки отдавна са изхабили горивото си. Такива малки звезди биха дали на една цивилизация милиарди години непроменлива светлина и цивилизацията не би имала проблем да се развие. А малкият размер на звездата означава също, че обитаемите планети ще са по-близо, което би ги направило по-неподатливи към нарушаване на орбитата от съседни звезди.

А присъствието на съседи в близост означава, че съобщенията ще пътуват месеци вместо години. Астрономите казват, че след тяхното проучване SETI вече трябва да има представа накъде да насочи телескопите си.

Science Magazine

Категории на статията:
Вселена