Изяж си ризата, ако си гладен: изобретиха памук, който се яде

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Американците може скоро да консумират памук, а не просто да го носят. Нов сорт памук, който може да служи и за храна, е готов да излезе на пазара.

На 16 октомври Министерството на земеделието на САЩ даде зелена светлина за комерсиализиране на биотехнологичната версия на памуковото растение, чиито семена могат да се консумират, според университета Texas A & M, който го е развивал повече от две десетилетия.

Одобрението на администрацията по храните и лекарствата в САЩ все още се чака, което според университета ще стане в рамките на няколко месеца. След това земеделските стопани ще могат да отглеждат памук, както за храна, така и за влакна.

Професорът в Тексас A & M Киирти Раторе започва да работи по проекта преди 23 години и открива как да заглуши ген в растението, който произвежда токсин, наречен госипол (gossypol). Госиполът предпазва растението от насекоми, но прави семената негодни за хората и повечето животни.

„Вкусът на памука ще прилича на този на хумуса – казва Раторе. – в никакъв случай не е неприятен“.

Семената на памука са като орехче, неговата хранителна стойност е подобна на другите ядки, като бадеми или орехи. Хранителните технолози са експериментирали, като са произвеждали памучно мляко, крекери, бисквити, ядки и заместители на нарязани ядки …

Белтъците от памука също могат да бъдат извлечени и превърната в прах, който може да отиде в енергийни блокчета или брашна …

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Генетика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори