Как да изпратим хора на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Марс е най-добрият претендент за колонизиране от човечеството, но пристъпването към този процес е невероятно сложно.

Очаква се пилотиран полет към Червената планета да стане възможен към 2030 г., а засега различни групи изследователи само строят планове по изпращането на хора там.

Поредния проект на такава мисия представят Лондонският имперски колеж (Великобритания) и медийната корпорация ВВС.

Изследователите предлагат да се изпрати на Марс екип от трима астронавти в специален кораб, състоящ се от два модула. Единият от тях ще се използва за кацане на Червената планета. Вторият модул, който ще представлява цилиндрична тристепенна структура с дължина 10 м и диаметър 4 м, ще бъде предназначен за живеене на астронавтите по време на полета, който ще продължи поне 9 месеца в едната посока.

Основните етапи на пилотираната мисия до Марс.                                       © ВВС

След извеждане на кораба с ракета носител на зададената траектория спускаемият и основният модул ще се разделят и здраво стоманено въже ще ги отведе един от друг на приблизително 60 метра. След това двигатели ще придадат на апаратите въртене около центъра на тежестта, което ще позволи да се имитира земното привличане.

Това е необходимо за създаването на натоварване върху скелетите на астронавтите за съхраняване на здравината на техните кости. С приближаването до Марс честотата на въртене може да бъде намалена за създаването на условия на гравитация, максимално близки до тези на Червената планета.

По време на пътешествието физическото и емоционалното състояние на всеки участник в екипа ще бъде следено с безжични датчици. Съществува опасност от възникване на конфликти между астронавтите поради дългото пребиваване в условията на ограничено пространство.

© ВВС

Друг проблем е необходимостта от защита от космическата радиация и слънчевите изригвания. За тази цел се предлага използването на специални топлинни екрани и свръхпроводими магнити, които ще позволят получаването на нещо подобно на магнитосфера.

Влизайки на марсианска орбита, корабът отново ще претърпи трансформация – неговите модули ще се съединят и астронавтите ще получат възможност да се прехвърлят в спускаемия блок за кацане на планетата. По време на снижаването апаратът ще използва топлинен защитен екран, както и многобройни парашути и двигатели за намаляване на скоростта на спускане.

© ВВС

Най-добре е да се кацне в района на марсианския екватор, смятат авторите на проекта. Там предварително ще бъдат изпратени жилищен модул, марсоход с възможност за дистанционно управление, сонда и вероятно друго оборудване. Астронавтите ще могат да прекарат на планетата от два месеца до две години, през които ще извършват различни експерименти и изследвания.

За поддържане на жизнеспособността се предлага използването на слънчева енергия, както и местни ресурси, в частност вода, получена от разтопяване на лед, и кислород, отделян в резултат на електролиза.

© ВВС

За връщане на Земята ще се използва специален модул, също предварително изпратен на Марс. След старта от повърхността на Червената планета той ще осъществи скачване с намиращия се на орбита жилищен модул на кораба, който след това ще се отправи към Международната космическа станция.

На финалния етап апаратът ще се скачи с МКС и астронавтите ще могат да се върнат на Земята в спускаема капсула „Союз”.

По-подробно за проекта можете да прочетете тук.

Източник: ВВС

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори