Как да станат хората по-честни?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

„Поведенческият” икономист Дан Ерайли е известен с бестселъра си Predictably Irrational, в който твърди, че хората и борсите не са толкова рационални, колкото е прието да се смята. В последната си книга той задава въпроса, защо хората се държат нечестно, и стига до извода (отново), че причината не е там, където си мислим.

Хората не провеждат анализ на разходите и загубите, преди да излъжат. Те използват „гъвкава когнитивна психология”, за да мислят за себе си като за честен човек, като междувременно се стараят да получат много повече от това, което желаят. Ключът към това е рационализацията и поддържането на значителна психологическа дистанция за възможните последствия от своите действия.

Дистанцията обяснява някои примери за нечестност, срещащи се в бизнеса. Например банкерите могат да рационализират своите манипулации с процентните ставки, защото не се намират толкова близо до човека, който ще плати големите проценти за своята ипотека. Това дори е лесно да се направи, ако го правят и другите и ако има място някаква голяма цел – например ако е известно, че част от получения доход ще отиде за благотворителност.

За да разбере какво кара хората да се държат нечестно, Ерайли е провел няколко експеримента, с които се е опитал да открие какво може да намали тези действия. Ето няколко решения, които според него работят: да се приканват хората да подписват важни документи в началото на разговора, а не в края му; да им се дава възможността периодично да се изказват; да се напомня редовно за моралните стандарти, например за кодекса на честта.

„Строителните елементи на нечестността в корпоративния свят служат по-силно от конфликтите на интереси, неясните правила и способността за рационализация. Следва да атакуваме всичките три позиции с такива действия, които най-лесно ще ги рационализират.”

Като например с финансите. Нечестността много лесно се рационализира и това води до криза. Не следва да се мисли, че банкерите по природа са нечестни, просто условията, в които се намират, подпомагат нечестността. Промяната на системата изисква „промяна на структурата на мотивация” за тези, които са въвлечени, и наказанието на конкретни хора.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори