Как хората тъпеят

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

haikudeck.com
Антония Михайлова

Как всекидневните ни занимания пречат на мозъка ни да работи нормално и какво води до затъпяване, в един опит за изясняване.

Алкохолът пречи на невроните да „общуват“?

В обществото е разпространено мнението, че алкохолът предизвиква гибел на невроните на главния мозък – съществува огромно количество широко тиражирани мнения в стил „10 чаши бира убиват 10 000 мозъчни клетки“. Но изследователи от Вашингтонския университет в Сейнт Луис са изяснили, че това не е така, което става ясно от изследването им в The Journal of Neuroscience.

Учените не отричат, че етиловият спирт, съдържащ се в алкохолните напитки, е способен да убива живи клетки и микроорганизми, но това се явява проява на антисептичен ефект на алкохолните напитки.

Но невроните на главния мозък не загиват от етиловия спирт дори когато той им въздейства пряко.

Изследователите под ръководството на Кадзухиро Такуда са изяснили, че спиртните напитки влияят на това, как именно невроните на главния мозък взаимодействат помежду си. Алкохолът „кара“ специални рецептори да изработват стероиди, които забавят формирането на спомени.

Именно затова хората често не си спомнят какво се е случило с тях след препиване. Освен това вследствие на това се забавя и „общуването“ на невроните помежду си, вследствие на което те започват по-зле да предават информация. В резултат на това възниква некоординираност на действията, несвързана реч и неспособност адекватно да се реагира на външни дразнители.

Но случаи с гибел на неврони под въздействието на алкохол все пак има – именно на това се дължи възникването на синдрома на Корсаков. И все пак дори в този случай спиртните напитки не се явяват непосредствена причина за възникването на заболявания – той води само до остър недостиг на витамин В1, което и провокира заболяването.

Впрочем употребата на спиртни напитки не е единственото средство да се окаже пагубно влияние върху главния мозък и паметта. Оказва се, че подобен ефект имат цяла редица привични за всеки човек действия.

Юнашка закуска и плодове

Учените от Монреалския университет са изяснили, че мазната храна (например влизаща в класическата английска закуска – бекон, яйца и препечени филийки с масло) влияе на изработването на допамин – хормон, който влияе на работата на нервната „система за възнаграждение“ на мозъка и отговаря за процесите на обучение и формирането на нови навици.

Именно поради това навикът да се закусва юнашки може да стане причина за забавянето на когнитивните дейности на мозъка и реакциите на външни дразнители, както и влошаването на паметта.

Същото това влияние върху мозъка оказва и излишната употреба на плодове – съдържащата се в тях захар (фруктоза) пречи на хормона инсулин да извлича от захарта енергията, необходима за функционирането на невроните.

С теста на специалистите можете да се запознаете в сп. Neuropsychopharmacology.

Много задачи и интернет снижават IQ

Проф. Ърл Милър от Масачузетския технологичен институт твърди: човешкият мозък не е приспособен да изпълнява няколко задачи едновременно-

Дори когато човек му се получава да върши три неща наведнъж, това не значи, че той действително е способен на това – всъщност мозъкът често превключва от една задача на друга, а това влече след себе си увеличен разход на енергия и бързо изтощаване на мозъка.

Проф. Милнър твърди, че дори постоянната проверка на електронната поща в процеса на изпълнение на друга задача може да снижи коефициента на умствено развитие IQ с 10%.

Впрочем постоянният достъп до интернет е способен да увреди нашата памет сам по себе си – имайки възможност да си открие всяка необходима информация в мрежата, човек просто престава да запомня нови данни.

Мозъкът привиква да обръща внимание не на това, което трябва да съхрани в паметта, а на това къде и на кой сайт може да се открият необходимите данни. С работата на проф. Милнър можете да се запознаете на сайта на неговата Лаборатория за когнитивни изследвания.

Риалити формати ни пречат да мислим

Психолози са провели изследване как гледането на риалити шоу влияе на работата на главния мозък на хората. Австрийският учен Маркус Апел е провел експеримент, в който 81 участници гледали риалити шоу, демонстриращо всекидневния живот на тийнейджър хулиган, фен на футбола.

След гледането участниците трябвало да решат тест за установяване на общото им ниво на знания (подобен тест изпълнявали и преди шоуто). В резултат станало ясно, че телевизионната програма действително пречила на хората да мислят – резултатите от тестовете се оказали съществено по-ниски.

Авторът на изследването смята, че това се дължи на факта, че по време на гледане на риалити шоу човек не е нужно да мисли дълбоко и да анализира получаваната информация или да я запомня, в резултат на което мозъкът преминава в „отпуснат“ режим на работа, а след края на предаването връщането към обичаен режим се оказало не така просто.

Можете да се запознаете с резултатите от изследването в сп. Media Psychology.

Описаните резултати от научни изследвания навеждат на мисълта, че съвременният живот сам по себе си вече вреди на работата на нашия главен мозък – интернет ни съпровожда всеки ден, по време на работа се налага да изпълняваме няколко задачи наведнъж, а по телевизията често е трудно да се открие програма, която да изисква от нас активна мозъчна дейност.

За жалост това се потвърждава и от статистическите данни – ако през 30-те години средното ниво на IQ е започнало рязко да расте поради подобряващите се условия на живот и развитието на науката и образованието, то през последните няколко десетилетия стойността на средния коефициент, обратно – се снижава: сега той е с 1 пункт по-ниско, отколкото е бил преди половин век.

Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори