Каква ще бъде Земята след 500 години?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Ивайло Красимиров

Учените могат да направят някои доста точни прогнози за бъдещето. Но прогнозирането каква ще бъде Земята след 500 години е трудна задача, защото има много фактори. Представете си Христофор Колумб през 1492 г., който се опитва да предскаже Америка днес!

Знаем, че два основни типа процеси променят нашата планета: единият включва естествени цикли, като начина, по който планетата се върти и се движи около Слънцето, а другият е причинен от форми на живот, особено от хора.

Самата Земя е в движение. Земята непрекъснато се променя.

Земята се клати, ъгълът на наклона й се променя и дори орбитата й се променя, за да приближи или отдалечи Земята от Слънцето. Тези промени се случват в продължение на десетки хиляди години и са отговорни за ледниковите периоди.

Петстотин години не са много време от гледна точка на геологията.

Второто голямо влияние върху планетата оказват живите същества. Ефектите от живота върху планетата са по-трудни за прогнозиране. Нарушаването на една част от една екосистема може да промени много други неща.

Хората в частност променят Земята по много начини.

Те изсичат гори и разрушават важни местообитания на диви животни, за да построят градове и да отглеждат култури. Те пренасят инвазивни видове из планетата, нарушавайки екосистемите.

Те също допринасят за глобалното затопляне. Хората причиняват промяна на климата, най-вече чрез изгаряне на изкопаеми горива, които отделят повече парникови газове в атмосферата, отколкото планетата и атмосферата могат да понесат.

Обикновено парниковите газове улавят топлината от Слънцето по начина, по който го прави стъклото на оранжерията, поддържайки Земята по-топла, отколкото би била иначе. Това може да бъде полезно – докато не стане прекалено.

Резултатът от твърде много въглероден диоксид е повишаване на температурите и това може да доведе до опасно горещи летни дни и топене на лед в Гренландия и Антарктика. Топенето на ледените покривки повдига океаните, което води до наводнения на крайбрежните райони.

Ето пред какво е изправена Земята в момента. Тези промени могат да доведат до много различна планета след 500 години, в зависимост до голяма степен от това доколко са склонни хората да променят начина си на живот. Затоплящата се планета може също да допринесе за екстремни метеорологични условия като горещи вълни, бури и суши. Всички живи форми на Земята са изложени на риск.

Поглеждайки назад към последните 500 години, живата част на Земята, наречена биосфера, се е променила драматично.

Броят на хората се е увеличил от около 500 милиона души до над 7,5 милиарда днес. Повече от 800 растителни и животински вида са изчезнали поради човешката дейност през този период. С нарастването на човешката популация други видове имат по-малко жизнено пространство. Покачването на морското равнище означава още по-малко земя, а покачващите се температури ще накарат много видове да мигрират към по-добър климат.

Не всички промени на Земята са причинени от хора, но хората са влошили някои от тях. Голямо предизвикателство днес е да накараме хората да спрат да правят неща, които създават проблеми, като изгарянето на изкопаеми горива, което допринася за изменението на климата. Това е глобален проблем, който изисква страните по света и хората в тях да работят за постигане на една и съща цел.

Връщайки се към Христофор Колумб, той вероятно не е могъл да си представи магистрала, пълна с коли или мобилен телефон. Без съмнение технологията ще се подобри и през следващите 500 години. Но досега технологичните решения не са нараснали достатъчно бързо, за да се справят с изменението на климата. Да продължите да правите същите неща и да очаквате някой друг да оправи кашата по-късно би било рисковано и скъпо залагане.

Така че Земята след 500 години може да бъде неузнаваема. Или, ако хората са готови да променят поведението си, може да продължи със своите гори, океани, полета и градове още много векове.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори