Каква ще бъде основната ни храна след 30 години?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Водорасли. Pixabay.com
Ивайло Красимиров

Населението на Земята расте бързо, по-бързо от ръста на производството на храни. Дори новите технологии за хранително производство няма да могат да насмогнат, когато през 2050 населението на Земята надхвърли девет милиарда души.

Това е причината да се търсят нови източници на храна и дори да се създават изцяло нови храни. Ето една прогноза за това, какво може да има на масата на средния жител на Земята след 30 години.

НАСЕКОМИ

Съществуват 1900 вида насекоми годни за консумиране. Дори и днес около 2 милиарда жители на планетата редовно ядат гозби от насекоми. В менюто им влизат бръмбари, пеперуди, пчели, оси, мравки, щурци… Насекомите са в изобилие, съдържат ниско маслени протеини, фибри и минерали. Според прогнозите, те ще стават все по-популярни сред гастрономите през идните десетилетия.

МЕСО ОТГЛЕЖДАНО В ЛАБОРАТОРИИ

Освен че отглежданите за месо животни няма да са достатъчно, и днес те са причина за количество газове способстващи за парниковия ефект на Земята, равно на газовете от всички автомобили на планетата. Учените вече разработват алтернативата – синтетично месо, отглеждано в лаборатория. Първите опити бяха направени още през 2013 г., когато бе създадено месо на базата на стволови клетки от крава. Макар произведеното месо да беше безвкусно и изключително скъпо, експертите прогнозират, че това е пътят и след едно или две десетилетия синтетичното месо ще бъде основно на трапезата ни, като няма да се различава на вкус, мирис и вид от истинското месо.

ВОДОРАСЛИ

И днес редица водорасли се използват за хранене, например в японската кухня. Те обаче имат много по-голямо бъдеще в кулинарията, казват експерти. Водораслите са най-бързо растящите растения на Земята. Най-вече в Азия и днес има многобройни ферми за култивирани водорасли. Очакванията са фермите за водорасли да се превърнат в най-голямото земеделско производство само след двайсетина години. Те ще се отглеждат както в морски, така и в сладки води. Водораслите са добър източник на витамини и минерали.

РИБИ ОТГЛЕЖДАНИ ВЪВ ФЕРМИ

Рибите в моретата и океаните намаляват поради замърсеността на водите, добивът на нефт и газ, разрушаването на кораловите рифове и разбира се безразборния улов. Днес повече от 3.5 милиарда хора зависят от моретата и океаните за основната си храна. След още двадесет години това число ще се удвои. За да се отговори на всичко това, хората развиват култивирани ферми за производството на риба. Днес аквакултурите отглеждани във ферми в 35 държави дават повече риба отколкото свободно уловената риба в целия свят. Още през 2011 г. в света  във ферми е произведена повече риба, отколкото говеждо месо. Тази тенденция ще продължава и след още 20-тина години, това ще бъде единствения начин за изхранване на милиарди хора.

ГМО ХРАНИТЕ

Генетично модифицираните храни разбира се, не са нещо ново. Те са недолюбвани на много места по света, но може да се окажат единственият начин населението на Земята да не гладува. Първоначално те бяха създадени през 80-те години на миналия век, за да бъдат предпазени от болести някои масови култури. Редица храни, които консумираме и днес, са преминали през някакъв вид генна модификация – плодове, зърнени храни, зеленчуци, животни отглеждани за месо и дори някои видове риби. Нови възможности специалистите виждат в новата технология за генни промени наречена CRISPR/Cas-9, която позволява много прецизна генна промяна. С тази технология вече се произвеждат ябълки, които никога не гният и картофи, които никога не позеленяват.

3D ХРАНИ

От принтера направо в чинията. Това не е толкова далечна фантастика. С тази технология всеки ще може да произвежда храна по вид, вкус, текстура и форма каквато си харесва. След  десетина години ще бъде обща практика да се купуват различни инградиенти използвани от 3D принтерите за да произведат нещо вкусно и това ще бъде най-лесният начин да се приготвя храна.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Футурология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори