Календар на разводите: след ваканцията – сбогом

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Сривът в отношенията между брачните партньори обикновено настъпва след летните и зимните празници и почивки, в резултат на което най-много молби за развод се подават през месеците август и март, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от американско проучване.

За целите му авторите му от Вашингтонския университет са анализирали бракоразводни документи, подадени в периода между 2001 и 2015 г. Изследователите са установили, че най-много молби за разтрогване на брака се подават през месеците август и март.

Социолозите Джули Брайнс и Брайън Серафини смятат, че резултатите от проучването им представляват първото по рода си солидно доказателство за наличието на „сезонен календар на разводите“.

В различните култури летните и зимните празници и почивки са свещено време за семействата, в което подаването на молба за развод се смята за неуместно, и дори е табу. Проблемните двойки често гледат на празничните периоди като на възможност да подобрят отношенията си и да започнат отначало.

„Хората са склонни да посрещат празниците с големи очаквания, въпреки разочарованията, които може да са имали в миналото. Въпросните периоди са времето от годината, белязано от очакване за нови възможности, за нещо различно, за преход към нов живот. В известен смисъл те представляват своебразен оптимистичен цикъл или символистично заредени моменти за дадена култура“, казва Джули Брайнс.

Празниците обаче са и емоционално натоварени и стресиращи за много двойки и „вадят наяве“ пукнатините в брака.

Тенденцията за пик в подаването на молби за развод в определени месеци е отражение на разочарованието, което двойките изпитват, когато празниците не са оправдали очакванията им. В резултат на това много от тях подават документи за разтрогване на брака през август – след семейната ваканция и преди началото на учебната година.

С какво обаче се обяснява пикът на исковете за развод през март, след като зимните празници са приключили преди месеци? Отговорът е, че много двойки имат нужда от повече време, за да изяснят финансовите си въпроси, да намерят адвокат или просто да съберат кураж да подадат молба за разтрогване на брака.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Животът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори