Катастрофално цунами може да се повтори всеки момент

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Силни земетресения край бреговете на Индонезия, подобни на това, което погуби стотици хиляди хора през декември 2004 година, изглежда, че трябва да се случват доста рядко – тектонският разлом трябва да се „презареди”, за което може да са необходими стотици години.

Но палеосеизмолози от Земната обсерватория на Нанянг технологичен университет (Сингапур) твърдят, че такъв оптимизъм няма основание. Според тях цунами със същата сила отново ще удари Суматра в близките 60 години.

Чарлз Рубин, Кери Си и Джесика Пиларчик буквално разкопали историята на минали земетресения и цунами в три типа геоложки летопис и датирали катаклизмите по въглерод 14.

Новите данни били открити в пещера, разположена на 200 метра от съвременната брегова линия. Само най-голямата вълна е могла да донесе пясък до това място и той се е натрупвал там слой след слой, цунами след цунами. Задачата на изследователите била облекчена от това, че отлаганията от цунамите са разделени от тъмни слоеве гуано – продукт от жизнената дейност на прилепите. Два други летописа станали отлагания от цунами в крайбрежните блата и скали.

Взети заедно, новите данни рисуват странна картина на връщането на цунамито. Две големи вълни една след друга ударили северното крайбрежие на Суматра, след което са изминали около 600 години, преди да се случи катастрофата от 2004 година.

Учените разглеждат пещерни отлагания.
© Jedrzej Majewski/Earth Observatory of Singapore

Предишната, по-точна датировка по коралите, издигнати нагоре от подводни земетресения приблизително в същия период, показала, че интервалът между двете цунами е бил 60 години. Въпреки това цунами отсъства в 1900-годишният период на пещерния летопис. Преди 5400 години са се появили само слоеве, свидетелстващи за много висока вълна, а следващият се е образувал преди 3300 години и оттогава, в продължение на половин хилядолетие, е имало пет сравнително неголеми цунами.

„Основният извод следователно е такъв: силно цунами може да се повтори по всяко време – и след шестдесет, и след две хиляди години”, подчертава Си.

„Изглежда, майката природа се държи доста капризно – коментира сеизмологът Емил Окал от Северозападния университет (САЩ). – Следващата катастрофа може да се случи още след 50-100 години. Това е изключително любопитно и в същото време – страшно.”

Очевидно нерегулярността на подводните земетресения се определя от това как се държат различните сегменти на разлома. За да се изясни това, се изискват доста повече данни.

Резултатите от изследването са представени на конференцията на Американския геофизически съюз.

Категории на статиите:
Природа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори