Катерач преодоля легендарната стена Ел Капитан сам, без кирка и въже

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

El Capitan
Ивайло Красимиров

Само 4 часа са били необходими на катерача Алекс Хонолд да победи Ел Капитан без партньор, без въже и без подсигуряване.
Ел Капитан се извисява сред горите на Националния парк Йосемити, гигантската скална стена се числи към най-трудните маршрути за катерене в света. Гранитният монолит е с височина около 900 метра. Част е от планинската верига Сиера Невада.

Първите успели да се изкачат с екипировка и в екип се нуждаели от седмици. По късно различни катерачи са успявали да преодолеят предизвикателството без кирки, но с въжета за подсигуряване. Те минавали маршрута в рамките на дни.
Сега американецът Алекс Хонолд поставя нов рекорд, при това в друга категория. Той се отказва от партньор в катеренето, както и от въже и успява да стигне върха за … 4 часа!

„Никой досега не е успявал да направи това … и е дори трудно да си представим, че някой може да се прилижи до това, което направи той,“ казва Даниел Дуан, който е написал книга за скалата („El Capitan: Historic Feats and Radical Routes“).

Хонолд е избрал т.нар. фрийрайдър маршрут, който минава по югозападната страна на стената. Маршрутът е описан от Нешънъл Джиографик като „зигзаг одисея“, представляваща паяжина от гънки и пукнатини, някои от които са широки колкото за един нокът. Медията придружава катерача при неговата подготовка и атаката на върха.

По време на изкачването Хонолд балансира на издатини, които са не по-широки от кибритени кутийки, на места виси във въздуха само на върха на пръстите си.

„Да се катериш без въже, така че най-малката грешка да е абсолютно смъртоносна, изисква невероятен самоконтрол и концентрация.“ Най-важното е да не се поддаваш на страха, а да се концентрираш върху задачата. Очевидно е, че Хонолд е успял да елиминира всякакво чувство на страх.

След изкачването той пише в Instagram, че е повече от щастлив да осъществи мечтата си. 31 годишният Алекс мечтае за това 8 години: „Всяка година отивах в Йосемити, гледах стената и се питах мога ли да го направя“.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вдъхновение

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори