Климатът мени хода на историята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ако струйното течение се задържи няколко месеца, започват природни аномалии.
Антония Михайлова

Неочакван поглед върху природните аномалии предлагат британските учени.

Ако той се окаже верен, то времето с голяма вероятност може да се предсказва за година напред.

В какво е същината на хипотезата? В последните години природните аномалии връхлитат жителите на планетата с такова постоянство, че стават почти рутина.

Например американците и жителите на Западна Европа още си спомнят изминалата зима. Половината САЩ трепереха от невиждани студове, Великобритания беше залята от „библейско“ наводнение.

Пострада и останалият свят. Върху Иран връхлетя най-силният за 50 години ураган, Токио беше засипан от силен снеговалеж, а Саудитска Арабия беше потопена.

Учените упорито търсят виновника. Всеки е способен да припише всевъзможните напасти на глобалното затопляне. Специалистите се опитват да установят „механиката“ на аномалиите.

Британските учени са склонни от множеството претенденти, влияещи върху времето, да поставят на подсъдимата скамейка така нареченото струйно течение, открито преди почти 100 години от метеоролози от Япония. Сега британците забелязали, че природните катаклизми от последните години са свързани с необичайното поведение на струйното течение.

Проследявайки неговото поведение, може да се предскаже времето минимум за година напред. Това изглежда невероятно, тъй като днес дори най-мощните компютри са неспособни с висока вероятност да дадат прогноза дори за две седмици.

Какво е това всемогъщо струйно течение? Това е струен поток на височина около 10-15 километра. Той се появява при сблъсък на огромни въздушни маси от Арктика с тропическия въздух от екватора.

Такава среща поражда в горните слоеве на атмосферата мощни ветрове, тяхната скорост достига 320 км/ч, а ширината им – сто километра. След това то започва да се движи, образувайки огромни примки. И там, откъдето минава, започва да диктува местното време.

Британската метеорологична служба вече няколко години води постоянен мониторинг на струйното течение. Оказва се, че то се проявява доста странно. Обикновено пресича Атлантика и нахлува в Западна Европа. Тук устройва всячески катаклизми, бури и дъждове, понякога наводнения, но всичко това е кратковременно.

В последните години обаче картината се е променила. В струйното течение се появили огромни обрати, които се задържали по цели месеци. И последната зима станала класически пример за подобно явление. Струйното течение, разходило се над САЩ и Атлантика, се завъртяло и почти цяла зима висяло над Европа, носейки влажен тропически въздух, предизвиквайки бури, дъждове и наводнения.

Но това вече е констатация на факта, а защо е започнало да се разхожда струйното течение? Защо то престава да носи кратковременен характер, а задълго да остава в една или друга зона на планетата, предизвиквайки природни катаклизми, от които Земята страда през последните години?

Месец не минава, без да бъде счупен поредният рекорд. Например декември 2010 година е бил най-студеният за 100 години, но в Русия е бил най-топлият за цялата история на наблюдения; 2012 година е най-влажната в историята, март 2013 година – най-студената за повече от 50 години, и т.н. Екстремални природни явления се случват по цял свят.

Разбира се, има изкушение да се припишат всички метаморфози със струйното течение на глобалното затопляне. Но в дадения случай то си има алиби. Да речем, сегашният ръст на средната температура в Арктика трябва да отслаби струйното течение, тъй като намалява разликата на температурите, пораждащи неговите студени и топли маси. А картината е точно обратната и науката още не може да предложи никакви обяснения.

Но учените са пълни с оптимизъм. Те са успели да намерят взаимовръзка между времето и струйното течение и вече с висока точност могат да предскажат какво очаква жителите на различни региони.

Разбира се, изследователите сега по много косвени данни се опитват да реконструират характера на струйното течение и природните явления от миналите години и дори да ги свържат с хода на историческите събития.

Например те смятат, че изключително суровата зима в началото на 40-те години на миналия век е свързана с това, че струйното течение се е изместило на юг, отнасяйки топлия въздух там.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори