Конспирации от нищото

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

В този вид е открит Тутанкамон. © Egypt Exploration Society
Антония Михайлова

Конспиративните теории са неотменна част от фолклора. Присъщ на хората е стремежът да обясни случващото се с нечий план и зъл умисъл. Lenta.ru е изучила най-безумните конспиративни теории, които са намерили своите последователи.

Египетската сила

Умовете на любители на древностите не престават да се вълнуват от „проклятието на фараоните“. През 1922 година търсачът на древности лорд Джордж Карнарвън и археологът Хауърд Картър открили гробницата на египетския фараон Тутанкамон. Практически недокоснатата гробница направила истински фурор – преди това изследователите не успявали да се доберат до гробница, през която да не са вилнели мародери.

От медийна гледна точка историята имала един проблем – за всички находки на Картър и Карнарвън разказвали изключително журналистите на сп. The Times, а на конкурентите на изданието се налагало да се задоволяват с препечатване на вече известните материали. За да коригира ситуацията, един от журналистите измислил историята за проклятието.

По думите му, спускайки се в гробницата, Картър открил табличка с йероглифи, която гласяла: „Крилата смърт ще порази всеки, който наруши покоя на фараона.“ За да не разберат другарите му за това, той решил по стар археологически обичай да унищожи табличката.

В резултат на бял свят се появила идеална конспиративна теория, която по популярност надминала откриването на самата гробница. Всеки път, когато умирал някой от участниците в експедицията, публиката говорела за „проклятието“. Когато се случело нещо, свързано с мумиите – по-конкретно през 2005 година, по време на изследването на една от тях за два часа отказал компютърният томограф – отново се напомняло за „крилатата смърт“.

Сред конспиралотозите е широко известен списъкът от 26 членове на експедицията, които починали за десет години след отварянето на саркофага. Всъщност реалната цифра е шестима. Да, лорд Карнарвън умира от пневмония през 1923 година, но Картър доживява до 64 години, а предполагаемият „преводач на проклятието“ Алън Гардинър умира на 84-годишна възраст.

Една от най-екстравагантните легенди, свързани с фараоните, е поверието за магическия пенис на Тутанкамон. Той се вижда на снимки, направени от Картър през 1926 година, но когато мумията за пореден път била изнесена от гробницата през 1968 година, пенисът изчезнал.

В резултат в началото се появили твърдения, че са го откраднали за частна колекция, а после възникнала теорията за религиозен заговор. Тутанкамон, когото при раждането му наричали Тутанкатен, е първият цар-бог, модел за последващата фигура на Исус Христос. Твърдяло се, че Исус всъщност е Тутанкатен, просто легендата била пренесена 1300 години напред. Както Тутанкатен бил „живо въплъщение на бог Атон“, така и Исус бил живо въплъщение на Бога.

Всичко се връзвало, а пенисът на Тутанкамон бил надарен с най-велико ритуално предназначение – той бил родоначалник на целия живот на Земята. Неговото изчезване се обяснявало с намесата на тъмни сили. Изследователите гадаели какви следи пази семейството на Картър…

В резултат компютърно сканиране разкрило тъмните тайни на репродуктивния орган на фараона. Когато изваждали мумията от гробницата, пенисът просто се откъснал и останал да лежи в саркофага. Същото се случило и с дясното ухо на фараона, но митични свойства по неизвестни причини се приписвали само на пениса.

Сатанистки машинации

Една от най-забележителните конспиративни теории, основани на липсата на каквито и да било факти, остава идеята за „ритуално сатанистко насилие“. През 80-те години на миналия век в САЩ няколко психотерапевти „помогнали“ на стотици възрастни хора да си „спомнят“, че в детството са станали жертва на сексуално насилие.

При това в блудството често били обвинявани сатанисти – по-късно изследователите ще припишат това на влиянието на многобройни телевизионни евангелисти.

През 1983 г. жена, страдаща от шизофрения и алкохолизъм, обвинила училищен работник в сексуално насилие над нейния син. Следователите отказали повдигане на наказателно дело поради недостатъчно улики, но шефът на местната полиция разпратил писмо до няколкостотин семейства с молба да разпитат своите деца за случаи на насилие над тях. Историята моментално била подхваната от пресата и местните католически активисти.

Стотици деца били разпитани от специалисти с използването на навеждащи въпроси, които се повтаряли многократно. В резултат на това „изследване“ 360 деца били посочени като жертви на сексуално насилие. Бързо били определени и предполагаемите виновници – учителя, служителите на „църквата на сатаната“. Освен в насилие те били обвинявани в убийства на деца и ритуална употреба на кръвта им.

Говорело се, че невинни жертви били насилвани по пътищата и в скритите мрежи от подземни тунели, а убитите били погребвани или изхвърляни в канализацията.

За шест години за безброй съдебни искове били пръснати милиони долари, но нито един епизод така и не би доказан. И все пак мисълта, че в страната съществува сатанистко подземие, здраво заседнала в умовете на американците.

Експертите четели лекции за противодействие на влиянието на дяволските поклонници, а църковните проповедници призовавали миряните да бъдат внимателни. В което само по себе си няма нищо лошо, но вълната на „лов на вещици“ се добрала и до Великобритания – там били подадени хиляди безрезултатни искове срещу предполагаеми сатанисти.

Чак към 90-те години технологията за помощ в „придобиването на спомени“ започнала да се подлага на критика от психоексперти, а терминът „потисната памет“ станал де факто мръсен. И все пак исковете за сатанистки ритуали активно се подавали доскоро.

Големите проблеми на микровълните

Идеята, че държавата контролира нашето съзнание, е стигнала до конспиратолозите доста отдавна. Въпросът е само в техническите методи.

Като носители на специални „радио бръмбари“ били сочени очила, обеци и дори моливи. Те контролират поведението, а резултатите се наблюдават от спецслужбите чрез скрити камери в светофари и телевизори. ЦРУ било обвинявано, че не изпуска от внимание дори децата и че дори в сухите закуски се поставят специални наночипове.

Но като главен инструмент на потискане на човешката воля конспиратолозите сочат микровълновото лъчение. Привържениците на тази конспиративна теория смятат, че микровълните се използват за управление на хората. Първи за това се досетил прочутият психоаналитик Вилхелм Райх. Той разбрал, че спецслужбите вече използват този метод, и затова бил хвърлен в затвора и умъртвен през 1957 година.

„Искате някой да чете вашите мисли? Искате с натискане на копчето да ви накарат да се оригвате, кихате, кашляте, чешете, пърдите или изпражнявате? Да контролира някой вашата сексуална активност, да ви предизвика главоболие, да ви сготви живи с невидимо лазерно оръжие?“, пита авторът на сайта Електронно мъчение.

След това вади списък от няколко десетки признака, позволяващи да определите, че сте станали обект на манипулация от спецслужбите. „Тече ви носът. Може да ви се струва, че сте се разболели, но не е така. Когато излезете от зоната на действие на лъча, симптомите на хрема изчезват“, пише авторът. Също агентите могат например да подслушват вътрешния ви глас или да предизвикат неконтролирана диария – всичко с помощта на лъча.

Особено място в конспиративните теории, свързани с радиовълните, заема HAARP – американски научноизследователски проект по изучаването на йоносферата и полярните сияния. Разположеният в Аляска огромен комплекс, състоящ се от антени, радари, лазерни локатори, се смята и за климатично оръжие, и за средство за контрол над разума, и за обект, способен да спре енергийните системи на цели градове и страни.

В използването на микровълните било обвинено британското контраразузнаване МИ5. Според конспиратолозите, противниците на короната се унищожавали с микровълново лъчение, а някои (например принцеса Даяна и Бил Клинтън) само били принуждавани към позорящо ги поведение.

КГБ, естествено, на свой ред било подозирано в заразяване с рак на служителите на американското посолство в Москва чрез миниатюрни микровълнови предаватели.

Привържениците на конспиративните теории не могат да стигнат до единодушие по въпроса за шапките от фолио – едни смятат, че те защитават от лъчи, а други – обратно, че засилват вредното въздействие.

Оцет и небесна следа

Микровълните все пак са изчислени за точно въздействие (агентите на спецслужбите трябва да седят в колата до вашия дом и да ви облъчват), а за широко въздействие е необходимо нещо по-мащабно.

Както самолетите са станали синоним на глобални пътешествия, така и оставяните от тях кондензационни следи във въздуха са станали признак на глобална конспирация.

Тази концепция е получила широко разпространение в САЩ през 1999 година, неин популяризатор е станал радиоводещият Арт Бел. Кондензационните следи (contrails) са наречени от него химични следи (chemtrails) или „химиотрасета“. Теоретичната възможност да се разпръскват химикали от самолета позволила тази теория да се свърже с редица други.

Най-очевидният вариант е разпръскване на специални вещества за потискане на раждаемостта, за да се запазят ресурсите за най-обезпечените страни. Предполагало се и разпространението на специални препарати, снижаващи способността на хората да се съпротивляват на микровълновия контрол.

Още един вариант е потискането на растежа на растения, които не са били генномодифицирани, та човечеството да осъзнае необходимостта от ГМО. Тази възможност е обсъждана на конференцията „Осъзнаване извън пределите на химиотрасетата“, проведена в Лос Анджелис през 2012 година.

И накрая, хитър план за разпръскване на химикали може да е скриването на истината за загадъчната планета Нибиру – родина на извънземни рептилоиди, пребиваващи на Земята и станали нейни тайни владетели.

Има и рецепта, предложена на борците с вредното влияние – да впръскват във въздуха оцет всеки път, когато над тях прелита самолет. Препоръчителният обем е от няколко капки до десетки литри.

Съвременният свят става все по-сложен. Опитите да се ориентираме в бързите промени на околната действителност изискват много сили и време. Затова конспиративните теории, предлагащи прости отговори на сложни въпроси, колкото и безумни да са тези отговори, намират своите привърженици.

Така че със сигурност може да се прогнозира – в близко бъдеще количеството конспиративни теории не само няма да намаляват, но и ще стават още повече.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Невероятно, но факт

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори