Космическата станция на Китай

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Когато Международната космическа станция (МКС) излезе от експлоатация през 2030 г., ниската околоземна орбита няма да бъде лишена от космически лаборатории. Китайската космическа станция Tiangong с два модула (скоро ще бъдат три) вече лети – макар и само частично построена.

В сравнение с 16-модулната МКС, орбиталните платформи на Китай са скромна машина, но както съобщава Popular Science в история, която добре очертава общите амбиции на Китай в космоса, Tiangong има голяма роля. Третият модул на станцията, известен като Mengtian („сънуване на небесата“) е с размери 59 фута (18 м) дължина и 14 фута (4 м) ширина и тежи 20 метрични тона. Предвиден за изстрелване преди края на 2022 г., той ще се присъедини към основния модул Tianhe и експерименталните модули Wentian, които вече са в орбита.

Подобно на МКС, Т-образната станция ще бъде оборудвана с роботизирана ръка. Това може да даде възможност на Tiangong да помогне в обслужването и поддръжката на Xuntian, първия китайски космически телескоп, планиран да бъде изстрелян през следващите две или три години.

Xuntian ще лети в ниска околоземна орбита, което му дава повече общо с космическия телескоп Хъбъл, отколкото с космическия телескоп Джеймс Уеб, с изключение на това, че ще има зрително поле до 300 пъти по-голямо от това на Хъбъл.

Междувременно, докато САЩ и Китай не си сътрудничат в космоса по начина, по който САЩ го правят с Русия и 13 други партньори на космически станции, Китай отваря модула Wentian за потенциални експерименти, които други страни по света може да искат да провеждат.

Като цяло се очаква Wentian да е в състояние да проведе над 1000 експеримента по време на живота на Tiangong, който все още не е определен. Това може да направи Тиангун толкова инструмент на дипломацията, колкото и на науката. Станцията е „много привлекателна за много международни партньори, които нямат толкова обширни космически програми“, казва Алана Кроуликовски, политолог от Университета за наука и технологии в Мисури, пред Popular Science. Докато САЩ отстъпват пазара на космически станции на други играчи, Китай е готов да се втурне на него.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори