Космически вампиризъм подмладява звездите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/ESA, A. Feild (STScI)
Антония Михайлова

Някои звезди в покрайнините на галактиката изглеждат невъзможно млади за своята възраст благодарение на космически вампиризъм – те се прераждат, буквално изсмуквайки материята от умиращите си съседи – червени гиганти, твърдят астрономи в статия, публикувана в Astrophysical Journal.

Сините изоставащи звезди (blue stragglers) се срещат само в кълбовидните звездни купове. Стандартните представи за еволюцията на звездите предполага, че пътят на развитието на светилото и неговите параметри във всеки момент от времето се определят от първоначалната маса и възраст.

Тъй като всички звезди в такъв куп възникват приблизително в един момент, те трябва да се намират в ясно определени граници на диаграмата на Херцшпрунг-Ръсел.

Сините изоставащи звезди, в съответствие със своето название, „изостават“ от основната група – тяхната температура е по-висока, а спектърът на лъчение е силно изместен в синята област. Затова може да се говори, че тези светила по някакъв начин са се подмладили и са възкръснали от мъртвите. Първите такива звезди били открити от американския астроном Алън Сандидж през 1953 година.

Натали Госнел (Natalie Gosnell) от Тексаския университет в Остин и нейните колеги разкрили тайната на прераждането на голям брой от такива звезди, наблюдавайки цяло „потомство“ подобни светила в звездния куп NGC 188, разположен в съзвездие Цефей в периферията на Млечния път.

Като изучили снимки от „Хъбъл“, получени при наблюдение на този куп, учените намерили 24 изоставащи звезди, седем от които не били сами в Космоса, а в компанията на сравнително млади бели джуджета.

Още седем от светилата живели в компанията на червени гиганти, готвещи се да се превърнат в бели джуджета.

Снимките от космическата обсерватория помогнали на Госнел и колегите ѝ да докажат, че „възкръсналите“ звезди се явяват космически вампири – те изсмукват водорода от външните обвивки на червените гиганти, които умиращата звезда не може да задържи заради растящата температура в нейното ядро.

В крайна сметка тя се превръща в бяло джудже, а на мястото на по-малкия спътник възниква подмладена изоставаща звезда.

„Подобно откритие беше потресаващо за нас. Досега нямахме никакви доказателства в полза на тази теория, само намеци. Сега за първи път успяхме да установим, че значителна част от подобни светила се формират в резултат на пренос на маса“, заключава Госнел.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори