Космическият апарат Джуно засне изригване на вулкан на Йо, луната на Юпитер

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Вулканично изригване на Йо и отразена слънчева светлина от близката луна Европа
Ивайло Красимиров

По време на 17-то си прелитане над Юпитер, космическият кораб „Джуно“ на НАСА стана свидетел на изригването на вулкан на повърхността на Йо, геологично най-активната от 79-те известни луни на газовия гигант.

Както е описано в прессъобщението на Югозападния изследователски институт, това се е случило на 21 декември 2018 година. От космическата сонда са имали по това време само четири прибора насочени към Йо, проучващи повърхността на луната около нейните полюси. Тези инструменти включват JunoCam, звездния еталон (Stellar Reference Unit SRU), Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM) и ултравиолетовия спектрограф (UVS). За проучването е бил предвиден предварително планиран час и точно тогава се е случило и вулканичното изригване.

За първи път вулканична дейност на Йо беше открита от сондата на НАСА „Галилео“ преди двадесет години. Случилото се през декември е случайно събитие, но в същото време не е и съвсем неочаквано. Йо е геологично най-активният обект в Слънчевата система, чиято повърхност е подложена на силното гравитационно влияние на Юпитер. Йо има повече от 400 активни вулкана и голяма част от нейната повърхност е окъпана в лава.

Photo1

Фотографията от естествената светлина, запечатана от JunoCam

Фотографията от естествената светлина, запечатана от JunoCam (горната снимка), е направена точно когато Йо започва да навлиза в сянката на Юпитер. Ярката струя може да се види по границата ден-нощ. Джуно е на около 300 000 километра от Йо, когато е направена снимката.

„Районът вече навлиза в сянка, но височината на шлейфа на вулкана позволява да отразява слънчевата светлина, подобно на начина, по който планинските върхове или облаците на Земята продължават да светят, след като слънцето залязва“, обясняват от Планетарния научен институт.

Около 40 минути по-късно Йо е напълно потопена в сянката на Юпитер. Отразената слънчева светлина от близката луна Европа позволява по-нататъшни наблюдения с камерата SRU на Juno (титулната снимка), която работи оптимално в условия на слаба светлина. В допълнение към откриването на интензивния радиационен подпис на Йо, камерата SRU е уловила доказателства за активност от няколко други вулкани на повърхността на Йо.

Photo3

Трета снимка, направена от JIRAM, показва горещите точки на Йо.

„Въпреки че луните на Юпитер не са основни цели на JIRAM, всеки път, когато преминаваме достатъчно близо до някоя от тях, ние се възползваме от възможността за наблюдение”, каза Алберто Адриани, изследовател в Националния институт по астрофизика в Италия. „Инструментът е чувствителен към инфрачервени дължини на вълните, които са идеални за изучаване на вулканичната дейност на Йо. Това е едно от най-добрите изображения на Йо, който JIRAM е успял да събере досега. “

С тези данни учените вече могат да изследват възможните начини, по които другите големи луни на Юпитер влияят върху повърхностната активност на Йо, и как вулканичната активност на Йо може да бъде повлияна от нейната планета по време на затъмнение.

Вече сме в средата на мисията на „Джуно“, която продължава да ни удивлява. Сондата обикаля около Юпитер на всеки 53 дни и ще продължи да го прави през следващите три години.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори