Крепост от каменната ера откриха в Турция

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

AA Photos
Антония Михайлова

Неизвестен досега мегалитен комплекс е открит в Източна Турция. Той може да е служил като отбранително съоръжение в каменната ера.

Както съобщава Анадолската агенция, като се позовава на професора по история Рафет Чавоушоглу от университета „Юзюнджю Йъл“, необичайната постройка е открита в северозападната част на страната близо до езерото Ван и границата с Иран, пише ТАСС.

Струпаните камъни, напомнящи развалини на крепост, заемат върха на хълма на височина 2000 метра над морското равнище, недалече от Юджелен.

AA Photos

AA Photos

„Съдейки по това, че на обекта са забелязани останки от основата, можем да твърдим, че става дума за крепост – смята проф. Чавушоглу. – Поскройката напомня укрепленията от ранния каменен век, които могат да се открият в този регион.

Вярно, някои особености на техниката на зидането на стените, по-скоро се отнасят към средните векове. Съоръжението има нещо от рода на кули, което не е характерно за тази местност.

Освен това големите отломки от скали са струпани една върху друга без прилагане на свързващ разтвор. Сега е още рано в пълна мяра да съдим за находката, тъй като снегът скрива много от нейните фрагменти. По-пълна представа можем да си съставим, когато стане по-топло и снегът се разтопи.“

AA Photos

AA Photos

Според Ерол Услу, директор на музея във Ван, съществуването на обекта е станало ясно от снимки, донесени от местен жител.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори