Крие ли се тъмната енергия в недрата на фантомни полета?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© European Space Agency
Антония Михайлова

Квинтесенция и фантомни полета – това са двете хипотетични понятия, формулирани от някои учени с помощта на данните, събрани от изследователските апарати Planck и WMAP.

Тези понятия са съставки на теории, с които учените се опитват да опишат природата на тъмната материя.

А наскоро учените от Барселона и Атина издигнали предположение, че двете споменати понятия не са нищо повече от мираж в наблюденията на квантовия вакуум – квантова съставка на нашия свят, която стои зад енергията, ускоряваща разширението на Вселената.

Телескопът Planck е установил, че 4,9 процента от Вселената се падат на видимата материя, тоест на звездите, галактиките и космическия газ и прах, 26,8 процента – на тъмната материя. Най-голямата част, а именно 68,3 процента, се падат на тайнствената тъмна енергия.

Независимо от многото опити да се вникне в дълбините на тайната на процесите и строежа на Вселената, учените и до днес нямат ни най-малко понятие какво всъщност представляват тъмната материя и тъмната енергия. Това се явява и източник на много хипотези, обясняващи аномалиите и разминаванията, наблюдавани от учените в заобикалящия ни свят.

Първото понятие, понятието квинтесенция, описва невидима субстанция, притежаваща гравитация. Но тази гравитация действа противоположно на обичайната гравитационна сила и вместо да създава сила на привличане, тя създава сила на отблъскване, което постоянно ускорява процеса на разширение на Вселената. В стари времена под понятието квинтесенция се подразбирал ефирът, петият елемент на природата, заедно със земята, огъня, въздуха и водата.

Второто понятие описва възможността за съществуване на енергийни фантомни полета, чиято плътност се увеличава с времето и предизвиква ускореното разширение на Вселената. Под влиянието на тези сили скоростта на разширение след известно време може да достигне такива величини, че да бъдат „счупени“ силите, задържащи атомните ядра. Според предварителните изчисления този процес може да настъпи след 20 милиарда години и съществуването на Вселената да завърши с процес на така наречения Голям разрив.

Изследователите от университета на Барселона и Атинската академия, използвайки данните, събрани от апаратите Planck и WMAP, са провели редица теоретични изследвания, публикувани в сп. Royal Astronomical Society, които доказват, че поведението на тъмната енергия по никакъв начин не се свързва с понятията квинтесенция и фантомни полета.

„Ние смятаме, че това, което наблюдаваме, е резултат от динамични ефекти и процеси на квантовия вакуум, чиито параметри можем да изчислим – обясняват изследователите. – Понятието квантов вакуум няма никакво отношение към понятието абсолютна празнина. Квантовият вакуум е пълен с колебания и енергия, които определят някои величини, константи и процеси, които можем да наблюдаваме и измерим.“

Учените смятат, че тъмната енергия може да е един от типовете динамична енергия на квантовия вакуум, които определят процеса по разширение на Вселената. И тази енергия има напълно различна природа и характеристики от енергията на статичния вакуум, която определя значението на множество космически закони.

Разбира се, в областта на интерпретация на понятието квантов вакуум също не всичко е безоблачно, това понятие само по себе си е източник на много аномалии и разногласия сред учените. И все пак тя по-точно подхожда за описание на несъответствията между теоретичните данни, теорията на квантовата физика и практическите данни, които объркват физиците.

„Но понятията квинтесенция и фантомни полета са още по-проблематични от понятието динамични ефекти на квантовия вакуум, които от тази гледна точка изглеждат по-прости и естествени“, отбелязват учените.

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори