„Кюриосити” отбелязва една година на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JPL-Caltech
Антония Михайлова

Днес марсоходът „Кюриосити” отбелязва първата си годишнина на Марс – на 6 август 2012 г. той кацна в кратера Гейл в Южното полукълбо на планетата. Главната цел на експедицията е изясняване съществували ли са някога на Марс условия за зараждане на живот.

По данни на НАСА досега апаратът е предал на Земята над 190 гигабайта данни, 36 700 снимки с пълна резолюция и 35 000 пробни изображения, направил е 75 000 изстрела с „лазерната си пушка” и е преодолял повече от 1,6 км.

Дължината на „Кюриосити” е 2,8 метра, теглото му е 900 кг. Подвижната лаборатория е снабдена с три двойки колела, всяко от което се привежда в движение индивидуално. Апаратът е способен да преодолява препятствия с височина до 75 сантиметра и да прави пълно завъртане на място.

В края на февруари т.г. той проби дупка на повърхността на Червената планета и направи първия подробен химичен анализ на образци от почвата на Марс. В резултат на проведената работа са открити следи от сяра, азот, водород, кислород, фосфор и въглерод – вещества, които косвено потвърждават възможността за съществуването на форми на живот преди милиони години.

Сега „Кюриосити” се движи към главната цел от своята мисия – планината Шарп, разположена на около осем километра от точката на кацане. Очаква се това пътешествие да отнеме около година.

„Марсоходът сега се движи с максимално възможната си скорост – специалистите се стараят за всеки марсиански ден да преминават колкото се може повече разстояние към планината Шарп (в центъра на кратера Гейл)”, отбелязва Игор Митрофанов, разработил един от уредите на марсохода – неутронния спектрометър ДАН.

Специалистът напомня, че кратерът Гейл е древно езеро, където има слоести наноси, донесени някога от ручеи и реки. След като водата на Марс е изчезнала, тези наноси постепенно изветрявали и планината Шарп е остатък от епохата, когато там е било дъно на езеро.

„Може да се каже, че марсоходът пресича хронологията на древни геологични слоеве, постепенно преминавайки от миналото към настоящето, защото колкото по-високо се изкачва той към тази планина, толкова по-пресни отлагания среща и може да изучава по своя път. Всички ние се надяваме, че тази програма успешно ще се осъществи и ще „прочетем” всички страници от този „летопис” на древното марсианско езеро, постепенно пресичайки различни слоеве и различни епохи”, казва Митрофанов, цитиран от РИА Новости.

Междувременно специалистите от НАСА съобщиха, че „Кюриосити” скоро ще получи подкрепление. Инженерите са започнали подготовката за изпращане на сондата Maven, специално създадена за да разнищи главната загадка на Марс и най-после да изясни какво се е случило с нейната атмосфера.

Сондата Мaven скоро ще се присъедини към изследването на Червената планета.
© NASA/GSFC

Транспортен самолет C-17 ще отведе сондата от завода в Колорадо до Космическия център „Кенеди” във Флорида. Апаратът се намира в стерилен хангар – така учените защитават Марс от зараза със земни бактерии.

Maven ще бъде изстрелян от стартовата площадка във Флорида през ноември – апаратът трябва да влезе на орбита около Марс през септември 2014 г. На борда на сондата има няколко уреда, които ще изучават изотопния състав на атмосферата на Червената планета и ще търсят причините за загубата на по-голямата й част.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори