Кюриозити (Curiosity) се натъкна на скала в кратера Гейл, която не може да пробие

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Когато роувърът на НАСА Curiosity преодоля проблемите с мотора си и отново започна да пробива скали на Марс по-рано през тази година, това беше триумф на изобретателността и инженерната мисъл. Тази седмица обаче, операциите по пробиването на скали се сблъскаха с нов непредвиден момент. Роувърът срещна изключително твърда скала, която не може да бъде пробита с неговите инструменти.

Curiosity трябваше да вземе проби от цел, наречена „Voyageurs“ – интересно изглеждаща скала в кратера на Гейл. Сондажът е преминал така, както се очаква, но просто не е могъл да проникне достатъчно дълбоко в скалата, за да генерира достатъчно количество материал, от който роувърът да вземе проба за анализ.

„Всички доказателства предполагат, че тази мишена е една от най-трудните, намиращи се в кратера на Гейл“, казва членът на екипа на Curiosity, Марк Салваторе.

Геологията на скалата повдига много въпроси свързани с текущото местоположение на Curiosity на хребета Вера Рубин. Учените се питат, дали твърдостта на скалата може да се дължи на промени във водната химия, по време, когато тези специфични седиментни скали са се отлагали.

Curiosity успешно взе проби от скала на име „Duluth“ през май. Тогава нямаше никакви проблеми и сондажът генерира достатъчно материал за вземане на проби.

След това Роувърът се е преместил от Duluth и сега изследва район, пълен с по-твърди скали. Научният екип ще трябва да го проучва по-нататък, за да види дали Voyageurs е нещо по-различно от досегашния анализиран ландшафт.

Салваторе описва препятствието на сондажа като „разочароващо“, но казва, че има късмет да работи с учени и инженери „които колективно могат да обърнат разочарованието във вдъхновение при следващите наблюдения, от които трябва да се научи повече за тази интересна и чужда среда.“

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори