Магнитни бури една след друга връхлитат Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Мощно рентгеново изригване от високия клас М5,6 е регистрирано на Слънцето на 24 август, продължило 9 минути, съобщава руската Хелиофизична служба, цитирана от РИА Новости.

Руските учени съобщават също, че през текущата седмица на нашата планета ще дойдат няколко магнитни бури. Първата от тях вече е започнала на 23 август в 10:00 часа сутринта, още една се очаква днес, 25 август, след изригване на нашето светило, регистрирано на 22 август.

Според данните на руските физици от 21 до 23 август на Слънцето са фиксирани пет изригвания от клас М и 20 изригвания от клас С.

Сред тях на 22 август е фиксирано изригване от клас М1.2/2B с продължителност 20 минути, което е съпровождано от изблик на радиолъчение от II и IV спектрален тип и изхвърляне на коронална маса (V = 675 км/сек), насочени в посока към Земята. Учените са фиксирали на 22 август още едно изригване от клас М3.5/1B.

Според прогнозите днес на Слънцето се очаква умерена активност, но в същото време има вероятност от изригвания от най-високия Х клас, включително протонни.

В зависимост от мощността на рентгеновото излъчване слънчевите изригвания се делят на пет класа: A, B, C, M и X. Минималният клас A0.0 съответсва на мощност на излъчване 10 нановата на квадратен метър на орбитата на Земята. При преминаване към следващата буква мощността нараства 10 пъти. Мощни изригвания, при определени условия, могат да доведат до магнитни бури на Земята. Едно от тези условия е изригването да е насочено към нашата планета.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори