Малки, захранвани от вода сателити може да са бъдещето на космическите изследвания

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

CubeSats, ESA/Medialab
Ивайло Красимиров

Бъдещето е на микросателитите

Обикновено сателитите са масивни конструкции струващи милиони долари. Нова концепция обаче може скоро да промени тези представи. CubeSats, така са наречени миниатюрните сателити с формата на куб, които може да се окажат много по удобни, ефективни, евтини и лесни за управление.  Най- новата технология използвана при тях е управлението им чрез пара, която ще им помага да маневрират при изследователските им мисии. Водата е не само безопасна за използване, но и я има в изобилие на нашата планета, а много вероятно и в слънчевата ни система.

Учени от Университета Пардю в САЩ стоят зад проекта за задвижване на сателити с вода. Те вече имат готов прототип на CubeSats.  Неговата нова задвижваща система, наречена Film-Evaporation MEMS Tunable Array, използва малки капиляри с диаметър 10 микрометъра. Микрометърът е равен на една милионна част от метъра. Инсталирани са малки нагреватели които превръщат водата в пара. Четири такива задвижващи механизми са били използвани в CubeSat ,  като са му позволили да се върти около оста си.

„Демонстрирахме, че завъртане на 180 градуса може да стане за по-малко от една минута и изисква едва 0.25 вата, което доказва, че новата технология е надеждна и ефективна за контрол на височината на сателита“, казва ръководителят на проекта проф. Алина Алексеенко.

Досега микросателитите от типа на CubeSat се използват като допълнение на големите сателити и досега нямаха система за самостоятелно задвижване. Те са изстрелвани от друг космически апарат за да изпълняват задачи като интернет услуги, образи с висока резолюция, данни от околната среда и др.

С новата система за задвижване на базата на вода, използването на микросателитите може да даде много повече възможности, като изпълняват задачи, непосилни за традиционните сателити поради големият им размер.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори