Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск се кълне, че може да изпрати хора на Марс до 2026 г. Възможно ли е това?

19 януари 2021 г. в 08:55
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:17

На церемония тези дни Илън Мъск заяви, че вярва, че може да започне да изпраща хора на Марс със SpaceX най-късно до 2026 г. или дори през 2024 г., „ако имаме късмет“. Мъск разговаря за времевата си програма с група, която току-що го награди за иновации (основателят на SpaceX спечели тазгодишната награда Axel Springer), но дали всъщност вярва в това?

Трудно е да се каже. Но графикът е меко казано малко вероятен. SpaceX си партнира с НАСА по няколко проекта, включително лунна совалка за пътуване между Земята и орбитата на Луната и нейната повърхност, при поредицата от мисии с името Artemis. Програмата „Артемида“ на НАСА иска да превози хората на Луната до 2024 г., но плановете на тази мисия се наричат ​​„агресивен график“ дори от администраторите в НАСА.

НАСА казва, че кацането на Луната е критична стъпка за следващата фаза на пътуването до Марс, но агенцията не е определила никакъв график за тази фаза. Целта за 2024 г. е наложена отвън от вицепрезидента Майк Пенс (първоначално беше 2028 г.).

Междувременно с новата ракета Мъск разчита да стигне до Марс веднага след като през 2024 г. се осъществи кацане на Луната, което ще бъде голям тест. По-късно тази седмица SpaceX ще изстреля SN8, най-новия си прототип на Starship, до целева височина от 15 километра – най-високата, до която някога е летял Starship.

SN8 има три двигателя и това все още е с 27 по-малко от 30-те двигателя, които ще задвижват Звездния кораб, който в крайна сметка Мъск планира да изпрати на Марс. Дори и с космически кораб способен да направи това, много от проблемите с пътуването до Марс въобще не са решени.

Пътуването до Марс отнема около шест месеца, по планирания график на Мъск, което означава, че всеки човек в кораба ще бъде изложен на космическа радиация почти през цялото това време. Блокирането – или дори намаляването – на това излъчване би означавало добавяне на тежест към все още недоказан космически кораб по време на първи пилотиран полет.

Доброволците са прекарали много време в симулирани полетни условия, но реално хора всъщност не са извършвали истинското опасно пътуване. Предвижда се хората да направят шестмесечното пътуване с всички необходими запаси, да се докоснат до Марс, след което веднага да се върнат на Земята.

Корабът или ще трябва да разполага с пълни ресурси за двупосочно пътуване, или да може да зарежда с помощта на някаква технология за рециклиране или събиране на ресурси от наличните на Марс. Това е лесно в света на научната фантастика, където създателите са поставили „рециклируеми вещества“, които правят изключително чисти атоми за многократна употреба.

В реалния свят обаче ние едва можем да рециклираме пластмасата ефективно. А Мъск планира тези хора дори да останат на Марс, а не само да пътуват. Това означава да се намери безопасно подслон, който отново да предпазва заселниците на Марс от космическа радиация. Те ще се нуждаят от чиста вода, начин за производство на енергия, много сигурно подаване и задържане на въздух и много други.

Мъск предложи да се използва ядрен реактор в няколко точки от това пътуване – от самия кораб, за да се съкрати пътуването, до повърхността на Червената планета, където да служи като генератор. Това също би могло да има радиоактивни последици за заселниците – но без него е още по-трудно да си представим как тази ситуация може да бъде приспособена за живот.

Мъск изглежда разчита на комбинация от сравнителен оптимизъм и техно-оптимизъм. „Сравнителният оптимизъм може да се определи като самоцелна, асиметрична преценка за бъдещето“, обясняват изследователите. Трудно е да си представим как много и големи препятствия пред пилотиран полет до Марс ще бъдат разрешени до 2026 г. Но нека не забравяме, че Мъск вече е доказвал и преди, че може да е прав, когато всички други грешат.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.


Категории на статията:
Слънчева система