Медът е по-ефективен от антибиотиците
Шведски учени разбраха с какво точно медът е полезен за здравето и какви вещества допринасят за бактерицидните му свойства.
Това е уникална група от 13 млечнокисели бактерии, попадащи в меда от медоносните пчели.
В лабораторни условия тези бактерии били изпитани върху няколко опасни патогенни организма – мецитилин резистентен златист стафилокок, Pseudomonas Aeruginosa и ванкомицин резистентни ентерококи. Всички микроби били унищожени благодарение на активно съединение, отделяно от млечнокиселите бактерии.
След това учените пристъпили към опити извън стените на лабораторията и намазали с мед незарастващи рани на няколко коня (собствениците им безуспешно се опитвали да използват за лечение на животните различни препарати). В резултат язвите се излекували.
Според изследователите тайната на ефикасността на меда е в широкия диапазон действащи вещества. „В антибиотиците обикновено присъства само едно такова вещество, а 13 млечнокисели бактерии са способни да осигурят необходимия „коктейл“ в зависимост от заплахата.
Много милиони години те защитават пчелите и техния мед от вредоносни микроорганизми. Но в меда, който се продава по магазините, няма живи бактерии, което силно отслабва антимикробните му свойства“, разказва един от авторите на изследването – Тобиас Олофсон.
Все пак нарастващата резистентност на болестотворните бактерии към антибиотици прави медицинското използване на „живия“ мед изключително актуално, отбелязват учените.
Изследването е публикувано в International Wound Journal.