Модел на Световния океан сочи кой го замърсява

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Vberger/Wikimedia Commons
Антония Михайлова

На нова карта на Световния океан са отбелязани регионите, отговорни за едни или други гигантски петна от плаващ боклук.

Печално известното Голямо тихоокеанско боклукчийско петно между Хаваите и Калифорния се състои от пластмаса, химични отпадъци и прочие боклук. То образува водовъртеж от плаващо бунище в северната част на Тихия океан.

Учените смятат, че има четири други водовъртежа и свързани с тях боклучени петна в Индийския океан, Океания, Северния и Южния Атлантик. Логиката подсказва, че боклукът в определени области, например в северната част на Тихия океан, идва от страните, които граничат с тези области. Но всъщност нещата са доста по-сложни.

Конвенционалните граници на Тихия океан (вляво) и Индийския океан (вдясно), както са определени от Международната хидрографска организация.
Wikipedia

„Географите просто поставят тези граници в океаните, без да мислят за това как работи в действителност океанската циркулация“, казва океанографът Ерик ван Себил от университета на Нов Южен Уелс.

Съвместно с колеги математици той е разработил нов модел на океана, опирайки се върху така наречената ергодична теория, използвана за анализ на взаимосвързани системи.

Макар че Мадагаскар, Мозамбик и голяма част от ЮАР се мият във водите на Индийския океан, техният боклук попада в Южния Атлантик.
© Froyland et al, Chaos, 2014

В резултат учените открили, че боклукът на повърхността на океана се движи по напълно неочакван маршрут, тъй като границите на океаните значително се отличават от това как си ги представяме ние.

Петте гигантски боклукчийски водовъртежа в Световния океан.

Например, ако се изхвърли боклук в Големия австралийски залив, е по-вероятно, че накрая той ще се озове в Тихия океан, а не в Индийския. Освен това, макар че Мадагаскар, Мозамбик и голяма част от ЮАР се мият във водите на Индийския океан, техният боклук постъпва в Южния Атлантик.

Впрочем, независимо че новият модел показва приноса на различните страни в замърсяването на океана, за съжаление той не може да определи точния принос на всяка от държавите.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори