Мистериозната карта на османския адмирал Пири Рейс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ако това, което знаем в момента за човешката история е вярно, то нашата цивилизация не е достатъчно стара, нито е била достатъчно развита, за да създаде много от мистериозните монолитни и археологически чудеса по света. Има много примери в това отношение, но ако не е нашата цивилизация, тогава кой?

Ясно е, че нашето разбиране за собствената ни история е непълно. Има много достоверни доказателства в подкрепа на идеята, че са съществували интелигентни и цивилизовани култури на земята, много преди сведенията от 4000 години преди Христос за първите цивилизации от Близкия изток, за които ние знаем.

Едно от тези доказателства е картата на света на турския адмирал Пири Рейс от 1513 година.

Картографирането е комплексна дейност и изисква високо ниво на цивилизованост. Предполага се, че е възникнало около 1000 г. пр. Хр по времето на Вавилон. Антарктика, според официалната история е открита за първи път от руска експедиция през 1820 година. Континентът е покрит от ледена шапка, за която се смята, че се е формирала преди 34-45 милиона години.

Според това, което знаем, Антарктика не би трябвало да се появява на която и да било карта от преди 1820 г. Освен това всички карти на Антарктика би трябвало да са „в комплект“ с полярната й шапка, която е на милиони години.

Османска карта, съставена от картографа и военен адмирал Пири Рейс, повдига основателни съмнения по отношение на всичко, което си мислим, че знаем за древната цивилизация.

Картата на Пири Рейс, фокусирана върху Западна Африка, Източния бряг на Южна Америка и Северния бряг на Антарктика, представя детайли на бреговата линия на Антарктика (страната на царица Мауд). Забележително, замръзналият континент не е покрит с лед на тази карта, а с растителност. Как може карта от 1513 г. да изобразява континент, който не е „открит“ чак до 1820 г.? Или, ако допуснем, че континентът е открит от цивилизациите, които знаем от 4000 г. пр. Хр., къде е ледената му шапка?

Парадоксите, представени на тази карта не били от особено значение за света, докато професорът по история от Ню Хампшир, САЩ Чарлс Хапгууд не дал гласност на факта, че картата на Пири Рейс дава съвсем различна светлина на древната история и геологията. Професорът вярвал, че картата подкрепя неговата собствена геоложка теория, според която части от Антарктика може да са останали незаледени чак до 4000 г. пр. Хр.

Презентацията на Хапгууд е толкова убедителна, че дори Алберт Айнщайн пише в увода към книгата на Хапгууд, издадена през 1953: „Идеята му е оригинална, проста и ако продължи да се потвърждава – от голяма важност за всеки, свързан с историята на земната повърхност“.

Автентичността на картата не подлежи на съмнение, но информацията върху нея е с неясен, мистериозен произход. Самият Пири Рейс пише, че информацията е взета от други, по-стари карти, много от които, предполага Хапгууд, може да са копирани и прерисувани назад във времето от преди разрушаването на Библиотеката на Александрия в Египет, което изтрива цялата литература и познание на човечеството по онова време.

Тази хипотеза отваря вратата на възможността някоя забравена древна цивилизация да е имала капацитета да стигне до Антарктика, да е имала и технологията да разграфи света и да прави карти във времето, преди формирането на ледената шапка. Това е сериозно отклонение от съвременните ни представи за древна история.

Липсата на ледената шапка на Антарктика в картата на Пири Рейс е специфична особеност, накарала през 1960 г. Хапгууд да се обърне за мнение към ВВС на САЩ. Той попитал военните, освен други неща, дали формата на континента и бреговата му линия в картата на Пири Рейс наподобява реалността под леда, такава каквато военните я познават, заради сеизмичните тестове, които провеждали там. Отговорът бил изумителен:

„Географските детайли, изобразени в долната част на картата съвпадат отчетливо с резултатите от сеизмичния профил, направен през върха на ледената шапка от шведско-британската антарктическа експедиция през 1949 г. Това е индикация, че бреговата линия е картографирана преди да бъде покрита с лед. Ледената шапка в този регион понастоящем е с дебелина около 1 миля (1609 м). Ние нямаме представа, как тази карта може да бъде съставена с предполагаемите географски познания през 1513 г.“ – Харолд З. Олмайер, полковник, командир на ВВС САЩ.

Ако теорията на Хапгууд е достоверна, в което дори Айнщайн е вярвал, следва, че е имало период между 13 000 г. пр. Хр. и 6 000 г. пр. Хр., в който Антарктика се е намирала по-близо до екватора и е имала климат, подобен на този в най-южните части на Южна Америка. Професорът смятал, че катаклизъм, засегнал цялата литосфера на земята, е причинил едновременното движение на всички континенти до настоящата им позиция. Гледна точка, различна от това, което предлага общоприетото обяснение на теорията за тектоничните плочи.

Впрочем, ако Антарктика се е намирала по-на Север, отколкото е в момента и до сравнително скоро (6000 г. пр. Хр.) не е била покрита с лед, кой тогава е бил в състояние да я картографира много преди всяка известна ни цивилизация? Възможно ли е още 4000 г. пр. Хр. цялата земя да е била картографирана, както предполага картата на Пири Рейс и теорията на проф. Чарлс Хапгууд?

Много историци обаче твърдят, че тук става дума за псевдоисторически спекулации, единствено с цел търсене на сензация. Твърди се, че от картата са оцелели само отделни парчета и цялата история просто не е истина.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки · Наука

Коментари

 • Може никакви континенти да не са се премествали, а само оста на въртене!
  Когато при нас е било ледников период (тук е бил северния полюс), Антарктика (Атлантида) не е била на Южния полюс и не е била замръзнала. За това предполагам, че истината се крие в оста на въртенето на Земята, нищо не е константно!

  1984 4 ноември 2016 13:45 Отговор
 • Оправете си статията,Антарктика е различно от Антарктида!

  Стнслв 27 октомври 2016 13:26 Отговор
  • Да, разбира се, благодаря за забележката, но тук става дума за Антарктида и прилежащите територии (острови), т.е. за Антарктика.

   Ивайло Красимиров Ивайло Красимиров 27 октомври 2016 18:55 Отговор
 • Теорията на Хапгуд си има и продължение,а то включва и съмненията му,че точно Антарктида е онази островна Атлантида,която „премествайки“ се след катаклизъм на юг,приема нов и леден образ.

  123 26 октомври 2016 12:44 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори