Мистериозните гама лъчи идват от древни звезди, а не от тъмна материя

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Fermi gamma ray sky (NASA)
Ивайло Красимиров

Мистериозното гама-лъчене, което идва от центъра на Млечния път, нашата галактика, не се дължи на тъмната материя, както смятаха учените досега.

Оказва се, че сигналът идва от много древни звезди на възраст повече от 10 милиарда години.

Екип, ръководен от д-р Роланд Крокер от Австралийския национален университет (АНУ), казва, че сигналът се излъчва от хиляди бързо развиващи се неутронни звезди, наречени „милисекундни пулсари“.

„Милисекундните пулсари, близки до Земята, са известни като гама-лъчи. В разстоянието до центъра на нашата галактика излъчването на много хиляди от тези въртящи се звезди може да се смеси и да имитира плавно разпределения сигнал, който очакваме да се излъчва от тъмната материя“, казва Д-р Крокър за Yahoo News UK.

Много учени вярват, че тъмната материя – материя, която учените не могат да видят – е широко разпространена във вселената и помага да се обясни как се свързват галактиките.

Космическият телескоп „Ферми гама-лъчи“, който е на ниска околоземна орбита от 2008 г. насам, даде на учените най-ясния поглед към гама-лъчите идващи от небето в този енергиен диапазон.

Крокър казва също, че „докато центърът на нашата галактика може да бъде богат на тъмна материя, той също така е населен от древни звезди, които изграждат структура, наречена „галактическа издутина.“

Според Крокър, сигналът, открит от телескопа „Ферми“, следи отблизо разпространението на звездите в галактическата издутина.

„Текущата наблюдателна и теоретична работа е в ход, за да се провери или да се опровергае хипотезата, че сигналът от гама-лъчите идва от милисекундни пулсари“, заявява Крокър.

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори