МКС ще получи надуваем модул до края на годината

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Модулът ВЕАМ ще бъде скачен към МКС и ще бъде тестван за безопасност.
©Bigelow Aerospace
Антония Михайлова

В края на тази година към Международната космическа станция ще бъде скачен уникален надуваем жилищен модул.

НАСА и компанията Bigelow Aerospace планират в края на 2015 година да изпратят в Космоса първия надуваем жилищен модул BEAM (Bigelow Expandable Activity Module).

Моделът ще бъде изстрелян с ракета носител Falcon 9 на компанията SpaceX в хода на осмата доставка на товари на МКС.

Надуваемият модул BEAM радикално се отличава от обичайните обитаеми модули, които представляват твърда рамка, обшита с листове алуминий. BEAM е разгръщаща се многослойна конструкция, която тежи малко повече от 1300 кг и в сгънат вид има диаметър само 2,4 метра.

Благодарение на компактните размери BEAM може да се изпраща като вторичен полезен товар заедно с космическите кораби Dragon. Договорът с Bigelow Aerospace е на стойност $17,8 млн., така че стойността на надуваемия модул е сравнително ниска.

BEAM ще бъде скачен с МКС, ще бъде напомпан с въздух и разгърнат до пълния си обем от 16 кубически метра. За сравнение един от най-големите модули на МКС – „Заря“, има херметичен обем от 71,5 куб. м, маса около 20 тона и е струвал повече от $220 млн. Обемът на модула BEAM е сравним със стая 2х3 м.

В сгънат вид надуваемият модул заема малко място и може да се изпрати с леки ракети или като допълнителен полезен товар.
© Bigelow Aerospace

В състава на МКС BEAM ще работи минимум две години. За това време ще бъде проверена способността на обшивката на надуваемия модул да защитава астронавтите и оборудването от въздействието на радиация и микрометеорити. Това е изключително важно, тъй като подобни конструкции не са използвани в Космоса досега.

В бъдеще НАСА възнамерява да прилага надуваеми модули при продължителни полети, например към Марс и астероиди. В такива мисии космическият кораб Orion ще има един или два скачени модула.

Според експертите на НАСА това е оптимален начин за осигуряване на приемлив комфорт и безопасност на продължителните пилотирани мисии при минимални финансови разходи.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори