Можем ли да контролираме гравитацията?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

Да произвеждаме гравитационни полета чрез магнитни такива, да ги контролираме и изучаваме, да създаваме нови технологии чрез тях?

Изглежда доста дръзко, но точно това предлага проф. Андре Фюсфа (André Füzfa) от Намурския университет. Статията на професора е публикувана в научното сп. Physical Review D, а ако последваме неговите предложения, може да успеем да трансформираме физиката изцяло и да разклатим Айнщайновата теория на относителността.

В момента учените изследват гравитационните полета пасивно – те наблюдават и се опитват да разберат съществуващите гравитационни полета, създадени от едри инертни обекти като звездите или планетата Земя. Изследователите не са способни да ги променят, както правят с магнитните полета.

Точно това безсилие довело Фюсфа до новия революционен подход – да се създадат гравитационни полета чрез контролирани магнитни полета и да се наблюдава как тези магнитни полета могат да изкривяват пространството и времето.

Предоставяйки математически доказателства, проф. Фюсфа предлага да се създаде устройство, което да създава откриваеми гравитационни полета. Устройството ще се базира на свръхпроводими електромагнити, което означава, че ще разчита на технологии, използвани често в ЦЕРН и ITER (Международен термоядрен експериментален реактор).

Въпреки че подобен експеримент ще изисква много ресурси, ако бъде проведен, ще послужи и като своеобразен тест на общата теория на относителността на Айнщайн. Ако експериментът се окаже успешен, ще представлява огромна крачка напред във физиката – умението да създаваме, засичаме и контролираме гравитационни полета.

Тогава ще можем да създаваме гравитационни взаимодействия по същия начин, по който създаваме трите други фундаментални взаимодействия – електромагнитно и двата вида ядрени сили (слаби и силни). На практика това ще въведе света в нова епоха на манипулиране на гравитацията.

Досега подобни идеи са били плод на научната фантастика, но още в близкото бъдеще ще бъдат открити редица приложения например в сферата на телекомуникациите чрез гравитационни вълни – представете си да се свързвате с другия край на света без нуждата от сателити или жици!

Science Daily

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори