Можем ли да угасим Слънцето с кофа вода?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© The Independent
Антония Михайлова

Физици отговарят на детския въпрос: Какво ще стане, ако залеем Слънцето с кофа вода с необходимите размери?

Хари Шанкар: Отличен въпрос! Обикновено на Земята предметите горят благодарение на процеса окисление. За този процес на свой ред се изискват три компонента – гориво, въздух и висока температура. Ако залеем с вода горещ предмет, върху него ще се образува воден слой, който ще потуши огъня.

Но Слънцето „гори“, по-точно произвежда енергия, благодарение на термоядрен синтез, а този процес не може да бъде спрян от водата, така че всяко количество вода, излято върху Слънцето, ще се изпари, докато в звездата протича синтез.

Виней Кумар: Толкова гигантско количество вода ще бъде подложено на гравитационен колапс от силата на привличане. Образуващата се водна топка ще бъде със сравнително малък размер поради силното свиване, а центърът ѝ ще бъде горещ. Поради високите температури водните молекули ще започнат да се движат все по-бързо.

В крайна сметка водородните атоми ще започнат да се сливат и да образуват хелий. Ще се отдели още повече енергия, тъй като атомите ще започнат да се движат още по-бързо, образувайки верижна реакция. Накрая от космическото ведро с вода ще се разпали нова звезда.

Стив Харрис, луд учен: Прекрасен въпрос, но може да му отговори само астрофизик със специална компютърна програма. Тъй като нищо подобно в природата никога не се е случвало и няма да се случи.

Преди да синтезират кислород, звездите обикновено произвеждат огромно количество въглерод. В нашия случай имаме само кислород и водород.

Накратко – моят отговор е не.

Слънцето е способно да „изгори“ водата, така че ако хвърлим върху него гигантска кофа с вода, то само ще стане още по-горещо и шест пъти по-ярко.

Водата се състои от 89% кислород. Средната плътност на слънчевата материя около 1,4 пъти превишава плътността на водата. Затова количество вода с обем, равен на слънчевия, ще има маса 0,71 (1/1,4 = 0,71) по-малка от масата на Слънцето.

Не е трудно да сметнем, че сумарно Слънцето и съответното количество вода ще съставят нова звезда, която ще тежи 1,7 пъти повече от изначалното светило. Получената звезда ще се състои от 48% водород, 14% хелий и 37% кислород.

Ще продължава ли да гори новата звезда? Да, само че използвайки друг тип термоядрен синтез. Тя ще бъде синкаво-бяла, в спектъра на нейното излъчване ще има повече ултравиолетови лъчи, а яркостта ѝ шест пъти ще превишава сегашната.

The Independent

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори