Музей на фекалиите посреща посетители

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Екскременти на лъв. © The National Poo Museum
Антония Михайлова

На британския остров Уайт отвори врати необичаен музей – той е посветен на отпадъците от жизнената дейност на различни същества. Това е първият подобен музей в страната и едва вторият в света.

Създаването на Националния музей на фекалиите (The National Poo Museum) е резултат от сътрудничеството на няколко предприемачи и зоопарка на остров Уайт. Експозицията ще бъде достъпна през пролетта и лятото, а след това ще се отправи „на гастрол“ в други музеи по света.

Посетителите могат да видят повече от 20 вида различни àкита: като се започне от копролити – изкопаеми фосилизирани екскременти на възраст 140 милиона години и се завърши със съвременни образци, предоставени от лъвове, сурикати, лисици, гълъби, лосове и други представители на фауната. Те са събрани от зоопарка и от дивата природа. Човешките жизнени отпадъци са илюстрирани от екскременти на дете.

На територията на музея няма никаква неприятна миризма – образците са изсушени и след това са поставени в прозрачни капсули. В музея са оборудвани и тоалетни в стил ретро, където има и полезна информация, свързана с този интересен аспект от дейността на живите организми.

Както вече споменахме, Националният музей на фекалиите е първият във Великобритания, но световното първенство в тази категория музеи принадлежи на Италия – там в региона Емилия-Романя миналата година беше създаден Музей на тор. Той на първо място е посветен на темата за взаимоотношенията между човека и природата и възможностите за преработката на жизнените отпадъци за благото на обществото.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори