Музиката може да ни накара да се чувстваме могъщи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Музиката променя психическото състояние на човека, карайки го да се чувства по-силен и могъщ, става ясно от статия в сп. Social Psychological and Personality Science.

Спортистите неслучайно слушат музика в съблекалните и преди излизане на състезание – тя ги подготвя за победа над противника, твърдят американски учени.

Денис Сю и колегите му от Северозападния университет са първите, които се опитали да намерят връзка между музиката и чувството за собствени сили на човека. За начало учените попитали участници в изследване да оценят 31 композиции, като нарязали песни на 30-секундни фрагменти.

Най-силни хората се чувствали, когато слушали We Will Rock You на Queen и Get Ready for This на 2 Unlimited. Най-релаксиращи се оказали Because We Can – Fatboy Slim, и Who Let the Dogs Out? – Baha Men.

След това, с помощта на редица експерименти, психолозите оценили въздействието на музиката върху три общопризнати индикатора на „чувството за могъщество“ – абстрактното мислене, чувството за контрол над събитията и желанието да стартираш пръв в състезание.

Оказало се, че „мощната“ музика усилва не само субективното усещане за могъщество, но и всичките три психологически черти, които го съпътстват.

Този ефект, както показал още един експеримент, е свързан преди всичко с ниските честоти. Басовите звуци и ниските гласове в масовата култура са свързани устойчиво със силата и властта – достатъчно е да си спомним Дарт Вейдър от „Междузвездни войни“.

Учените смятат, че вдъхновяващото въздействие на музиката е свързано не толкова с устойчивите асоциации (например песента WeAre the Champions често звучи след победа на спортни състезания), колкото с „ефекта на заразата“ – когато хората слушат музикален фрагмент, изразяващ определена емоция, те също започват да изпитат това усещане.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори