Мъжете преуспели повече в навигацията заради жените

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© University of Utah
Антония Михайлова

Специалисти от университета на Юта изучавали хора от две африкански племена и открили доказателства, че в хода на еволюцията мъжете получили по-добри навигационни способности от жените.

Впрочем представителите на силния пол развили у себе си пространствени навици (умение мислено да манипулират с обекти) поради лѝбов към разнообразието в секса, тоест може да се каже – именно заради представителките на прекрасния пол. Той като колкото повече стигат самците, от толкова по-голямо количество партньорки те може да имат потомство.

Антрополозите тествали и интервюирали десетки членове на племената twe и tjimba, живеещи в Северозападна Намибия.

Двете племена били подходящи за изследване, тъй като в продължение на година техни представители изминават пеш разстояние около 200 километра. Те се ориентират в открита местност както много от нашите предци.

Също така тези племена имат сравнително открита сексуална култура – там се приемат извънбрачни отношения. Много мъже имат деца от жени, с които не са в брак. Способността за навигация облекчава пътешествията на голямо разстояние и изучаването на нови условия, а колкото по-далече пътешества мъжът, толкова е по-вероятно да намери нови възможности за чифтосване.

Докторът по антропология Лайън Вашро и колегите му пътували до Намибия няколко пъти между 2009 и 2011 година. Те накарали мъжете и жените от племената да изпълнят някои задачи. Например доброволците (68 мъже и 52 жени) трябвало за 7,5 секунди да наблюдават изображение на ръка на екрана на компютър. Ръката се въртяла в различни посоки, а аборигените трябвало да определят дясна или лява е тя. След като били отсети участниците, които не разбрали задачата изобщо, се оказало, че мъжете се справят по-добре с нея.

След това 67 мъже и 55 жени наблюдавали изображение на прозрачна пластмасова чаша с хоризонтална линия вода в средата. После им били демонстрирани четири изображения на една страница (гърлото и линията на водата се намирали под различни ъгли), където трябвало да кажат кое изображение е вярно (линията на водата трябвало да е успоредна на земята). И в този случай мъжете преуспели повече от жените.

Също така изследователите попитали 37 мъже и 36 жени да покажат девет различни местности в региона Кунене, където живеели всички те. Локациите били разположени в пределите от 13 до 130 километра. Вашро използвал GPS навигация за определяне на точността и отново мъжете се оказали печеливши.

Тогава учените ги попитали колко са пътешествали и на какво разстояние за последната година. Мъжете очаквано били посетили повече места и изминали повече километри, те съобщили за посещението на 3-4 уникални локации на разстояние в близките 50 километра, докато жените разказали само за две места в рамките на 32 километра.

Мъжете, които пътешествали по-далече от останалите, имали повече деца от повече жени, тъй като движението им се оказало благоприятно за чифтосване. Тоест всъщност от ориентацията в местностите мъжете получават повече ползи от жените.

„Това изследване за първи път позволи да проследим връзката между пространствената ориентация, навигация, диапазон и репродуктивен успех – казва Вашро. – Преди в научната литература за тази връзка имаше само предположения. Така например в антропологичната литература една от най-последователните последователните поведенчески различия между мъжете и жените е разстоянието, на което те пътешестват. Тази разлика се смяташе за обяснение на наблюдаваните различия в навигационните способности. Сега успяхме по-подробно да изясним този въпрос.“

Явната взаимовръзка между половите различия и разстоянието, на което се пътува, се проследява у множество бозайници, но десета тя не е установявана при хора.

Изследователите твърдят, че пространствените навици включват и способността да си представяш пространствените съотношения и да манипулираш с предметите в своето въображение. Като пример Вашро дава способността на човека да си представи как вижда купища вещи в каросерията на камиона и започва да ги организира по най-оптимален начин.

Учените отбелязват, че в сравнение с други когнитивни различия между половете, които не са много забележими (например в математическите навици) разликата в пространствените способности е изключително голяма и тя може да се открие както в различните култури, така и у някои други видове. Именно затова изследователите смятат, че тази разлика има еволюционни корени.

Тези резултати обясняват половите различия в пространствените способности с много фактори, като се започне от поведението и се завърши с репродуктивната конкуренция, заключават авторите на статията.

Племената, които взели участие в изследването, живеят в гориста, полусуха местност, отглеждат кози и крави, събират плодове, корени и мед, отглеждат дини и тикви. Те прекарват сухия сезон в планините, а дъждовния – близо до своите градини.

Научната статия на Вашро е публикувана в изданието Evolution and Human Behavior.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори