Надежда в борбата с диабет: нова терапия излекува напълно мишка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Ивайло Красимиров

Откритие направено в Здравният научен център на университета в Тексас, дава голяма надежда за лечение на диабет тип 1. Учените успяха да увеличат клетките на панкреаса, които секретират инсулин. Скоро ще започнат опити с хора, като това ще стане  до три години. Преди това ще завършат тестове при животни. Опитите ще предшестват решението на Американската администрация по храните и лекарствените средства за разрешение за производство на новото лекарство, обяснява д-р Бруно Дойрън, който заедно с д-р Ралф ДеФронзо са откриватели на метода, довел до излекуването на диабет при мишка.

„Излекувахме мишката за една година, без никакви странични ефекти. Работи перфектно. Все пак това стана при мишка, сега ще правим тестове при по-големи животни, чиято ендокринна система е по-близка до човешката“, казва Дойрън.

ДеФронзо, който е професор ендокринолог и шеф на диабетното отделение в Университета в Тексас, обяснява терапията така:
„Панкреасът разполага с много други клетки освен бета клетките. При диабет тип 1 именно бета клетките са разрушени от имунната система  и не могат да произвеждат инсулин, който липсва на болния. При диабет тип 2 отново бета клетките имат нарушена функция и произвеждат повече инсулин, но тялото не може да използва този инсулин ефективно“.

Терапията се извършва с техника, наречена генен трансфер. За носител се използва вирус, който внася избрани гени в панкреаса. След време те се инкорпорират в него и предизвикват други клетки и храносмилателни ензими да произвеждат инсулин.

„За разлика от бета клетките, които тялото отхвърля при диабет тип 1, останалите клетки в панкреаса съществуват безпроблемно с имунната система. Ако те бъдат накарани да произвеждат инсулин не би трябвало да има реакция от страна на имунната система“, казва ДеФрозио.

Тази терапия е била приложена успешно при мишка болна от диабет тип 1 и е регулирала равнището на кръвната й захар перфектно. Това преодолява негативните последици от инжектирането на инсулин, което често води до рязко понижаване на кръвната захар и може да е опасно за болния ако не се следи непрекъснато.

„При генния трансфер, който предлагаме, резултатът е отличен, защото променените клетки  повтарят характеристиките на бета клетките, като и те произвеждат инсулин само в отговор на моментното равнище на кръвна захар. При това не е нужно да се копират всички функции на бета клетките произвеждащи инсулин. Достатъчно е възстановяването на 20% от тях за да се излекува окончателно диабет тип 1“, казва д-р Дойрън.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори