НАСА: Хората ще могат със сигурност да живеят на Марс в бъдеще

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Това твърди главният учен на НАСА Джим Грийн пред USA Today. „И първият човек, който ще остане по-дълго на Марс, вероятно живее днес“, допълва той.

След като „основополагащите следи на живота“ бяха открити на Червената планета, животът на Марс и живеенето на Марс изглеждат по-малко като сцена от филма „Марсианецът“, а по-скоро като реалност в близко бъдеще.

„Сега виждаме, че Марс е бил още по-добро място за живот в миналото“, каза Грийн. – „Познаваме планетата все по-добре и по-добре“.

Марс е по-близък до Земята от всяка друга планета в Слънчевата система, което го прави привлекателна втора възможност за човешката раса. Има и естествена красота на планетата: велик каньон, който има големина почти колкото цялата ширина на САЩ и вулкан с размерите на Аризона.

Планетата може да предложи на хората „съвсем нов живот с чисто нови гледки“, каза Грийн.

Реалистичните планове са да станем свидетели на мисия с екипаж до Червената планета най-късно до 2040 г. Но все още има въпросителни и това зависи от доста фактори.

Ето някои пречки, очертани от Грийн:

Мисията трябва да кацне с огромен космически кораб. В момента НАСА може да кацне на повърхността на Марс с космически апарат тежащ около 1 тон. За да може човек да кацне, ще трябва да „паркира“ около 10 тона на повърхността. Космическият кораб също така трябва да се приземи с прецизност, за да избегне планини, хълмове или скали.

Мисията трябва и да излети от Марс. Това не е пътешествие с еднопосочен билет. Ето защо НАСА работи върху новия роувър „Марс 2020“. „По някое време през следващото десетилетие планираме да излетим от повърхността на Марс и да се върнем на Земята“, казва Грийн.

Хората трябва да носят специални костюми, през цялото време докато са на Червената планета. Времето на Марс е екстремно. Разликата между два последователни дни може да бъде 170 градуса. Средната температура е доста под нулата. Въздухът е до голяма степен въглероден диоксид – добър за планетите, лош за хората.

Трябва да свикнем с прашните бури. На всеки 26 месеца е лятото на Марс, което означава, че е сезонът на прашните бури. Тези бури, съставени от фин прах, който се улавя в атмосферата, могат да затъмнят дневната светлина и да пречат на нормалната видимост, като това може да продължи с месеци.

За да останат хора за по-дълго на Марс, трябва да бъде изградена цялостна инфраструктура. „Хората, които ще отидат там, ще са истински пионери“, казва Грийн. Първите заселници на Марс ще трябва да отглеждат и да създадат източник на храна. Учените смятат, че боб, аспержи и картофи са жизнеспособни култури за почвата там.

Домове също ще трябва да бъдат построени. Според Грийн, 3D принтери може да използват прах от планетата, за да създадат местообитания. Няма да е лесен въпросът и с водата.

И все пак, по всички тези проблеми се работи и за всички тях има предложени някакви решения. Времето в което човек ще кацне на Марс, без съмнение приближава.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори