НАСА обясни внезапната поява на челябинския метеорит

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

НАСА обясни неочакваната поява на челябинския метеорит с неговите малки размери и тъмния му цвят.

Възможността за откриване на космически обекти зависи от техния блясък и от чувствителността на съществуващите телескопи. Наблюдаваната яркост на обекта (magnitude) се определя от неговите размери, цвят и разстояние до Земята.

По предварителни данни челябинският метеорит по състав е типичен хондрит, тоест имал е доста тъмна окраска. Отчитайки тези данни, както и оценките за размера на обекта, НАСА е съставила графика на зависимостта на блясъка на обекта от неговото разстояние до Земята. На графиката може да се види колко време преди влизането в атмосферата е било възможно да се види челябинският метеорит при сегашната чувствителност на телескопите.

По данни на НАСА при максимално благоприятна ситуация за наблюдение най-чувствителният телескоп за откриване на астероиди би засякъл появата му два часа преди падането. За да се случи това, той трябва да наблюдава точно този участък от небето, където се е появил метеоритът. Освен това тези условия са валидни само за нощното небе, тъй като през деня не може да се използват такива телескопи (челябинският метеорит се е появил сутринта).

Както се вижда от графиката, при използването на осемметров телескоп с чувствителност 27 единици появата на метеорита е можело да бъде предсказана 10 часа преди падането. Използването на още по-чувствителния космически телескоп „Хъбъл” (31,5 единици) би прибавило още няколко часа.

Космическият болид в небето над Челябинск се появи на 15 февруари. По различни оценки големината му е била между 17 и 40 метра, а енергията на взрива – 300-500 килотона. Специалистите от Института по астрономия на Руската академия на науките са оценили взрива по-скромно – на 100-200 килотона. В резултат на взрива са се счупили много прозорци, а над хиляда души са потърсили медицинска помощ.

Източник: Lenta.ru

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори