НАСА откри доказателства за „пресен лед“ на сатурновата луна Енцелад

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Това може да се окаже добра новина по отношение шансовете за наличие на живот на гигантската луна – „снежна топка“.

След търсене в детайлни инфрачервени изображения на ледената луна Енцелад, доставени от космическия кораб Касини, който „намери смъртта си“ през 2017 г. след 13 години изследване на Сатурн, учените от НАСА казват, че са намерили „силни доказателства“ за наличието на пресен лед в северното полукълбо на луната.

Ледът, за който се смята, че произхожда от интериора на луната и е избил на повърхността, може да се окаже добра новина за перспективите за наличие на живот на Енцелад, който от много учени е смятан за едно от най-обещаващите места за търсене на живот в Слънчевата система.

Наборът от данни представлява най-детайлната колекция от инфрачервени изображения на луната. Те са събрани от спектрометъра (VIMS) на космическия кораб Касини и съдържат сканирани променливи дължини на вълната, включително видима светлина и инфрачервена светлина.

През 2005 г. учените за пръв път откриха, че Енцелад изстрелва гигантски шлейфове ледени зърна и пари от предполагаем подземен океан, скрит под дебела ледена кора.

Новите инфрачервени сигнали перфектно съвпадат с локацията на тази активност, направени силно видими под формата на неонови червени „тигрови ивици“ на южния полюс на Луната.

Подобни характеристики са забелязани и в северното полукълбо, което кара учените да вярват, че един и същ процес се случва и на двете полукълба.

„Инфрачервените данни ни показват, че повърхността на южния полюс е млада, което не е изненада, защото знаем за струите, които изхвърлят леден материал там,“ казва Габриел Тоби, VIMS експерт от университета в Нант, Франция и съавтор на новото изследване, публикувано в журнала Icarus.

“Сега, благодарение на тези инфрачервени очи, можеш да погледнеш назад във времето и да докажеш, че един голям регион в северното полукълбо изглежда също толкова млад и вероятно е бил активен не толкова отдавна от гледна точка на геологията,” добавя той.

През октомври 2019 екип изследователи от Свободния университет в Берлин, откриха следи от органични съединения в ледените петна на Луната, които са градивни елементи на аминокиселините, предшествениците на земните форми на живот.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори