НАСА разкри откачена идея за превръщането на лунен кратер в радиотелескоп

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

НАСА стартира нов кръг грантове за нови космически проекти, един от които предвижда изграждането на 1 километър радиотелескоп вътре в кратер на обратната страна на Луната.

Радио телескопът лунен кратер или LCRT (от англ. Lunar Crater Radio Telescope бел.ред.) ще може да измерва дължини на вълните и честоти, които не могат да бъдат засечени на Земята и ще работи без да бъде затрудняван от йоносферата или от различните радио шумове, които циркулират на планетата.

Ако плановете за построяване на LCRT се превърнат в реалност и проектът получи финансиране, това би бил най-големият радиотелескоп с пълна бленда в Слънчевата система.

“LCRT може да направи възможни невероятни научни открития в сферата на космологията чрез наблюдения на ранната вселена във вълновия диапазон 10-50м (6–30MHz честотен диапазон), който не е изследван от човечеството до този момент,” се казва в проектния план.

Планът предвижда лунни роувъри да опънат мрежа от жици с дължина 1 км вътре в лунния кратер, който да има размер до около 5 км в диаметър. Окачен в средата на кратера приемник ще допълни системата.

Предвижда се цялото съоръжение да бъде напълно автоматизирано и да функционира изцяло без намесата на човешки оператори, което гарантира ниска цена на експлоатацията.

Проектът е все още в много ранна фаза на планиране и не е ясно кой точно кратер на Луната ще се използва за целта, но е интригуващо и ще следим какво се случва в идните години.

Най-големият радиотелескоп тук на Земята е FAST (Five-hundred metre Aperture Spherical Telescope), който е 500 м в диаметър. Ако LCRT се превърне в реалност би бил два пъти по-голям.

FAST вече засече мистериозните бързи радио изблици от дълбокия космос. Предложеният тук LCRT има потенциала да улови още повече космически феномени.

„Прослушването“ на космоса става все по-трудно от повърхността на планетата, а работейки на ниски честоти в диапазона 6 до 30MHz телескопът в лунния кратер би могъл да ни каже много за най-ранните дни на вселената.

Китай и Нидерландия вече имат радиотелескоп на далечната страна на Луната, но много по-малък. Той използва сателити, за да праща данни на Земята, както ще трябва да функционира и LCRT, ако бъде построен.

Екипът зад концепцията сега разполага с девет месеца и 125 хиляди долара от парите на НАСА, за да доразвие плана.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори