НАСА ще използва и по-малки концептуални системи и балони за изследвания

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Поглед към далечната Вселена от телескопа „Хъбъл“.
© NASA
Ивайло Красимиров

НАСА планира да изследва с по-малки системи и проучвателни балони космоса, но този път целите са особено амбициозни.

Първата малка система, наречена „Aspera“, ще изследва еволюцията на галактиките, като наблюдава ултравиолетовата светлина от горещ газ в пространството между галактиките.

„Пандора“ ще се опита да отдели сигналите на 20 звезди и техните 39 екзопланети, като ги гледа чрез инфрачервена и видима светлина.

Междувременно „StarBurst“ ще търси гама лъчи от събития като сливане на неутронни звезди и гравитационни вълни.

Има само една концепция за мисия с балон, но тя може да бъде особено важна. PUEO ще бъде изстрелян от Антарктика и ще открие сигналите от неутрино с ултрависока енергия. Това трябва да бъде „най-чувствителното“ изследване на неутрино от този тип досега, казват от НАСА.

Не е гарантирано, че всички проекти ще бъдат осъществени. И четирите са част от наскоро създадена програма Pioneers, която обещава да помогне на сравнително нови изследователи да провеждат експерименти, но само ако мисията се побере във финансово ограничение от 20 милиона долара. Макар че това е сравнително евтино в сравнение с много мисии на НАСА, има шанс новоизбраните концепции да загубят, ако надхвърлят бюджета.

Това предизвикателство обаче може и да е със знак плюс. В идеалния случай НАСА може не само да направи повече на брой изследвания в областта на астрофизиката, макар и с ограничено финансиране, но и да насърчи по-креативни начини за провеждане на научните изследвания.

В крайна сметка такъв подход може да намали зависимостта на научните изследвания от конвенционалните сателити и гигантските ракети, използвани за извеждането им в орбита.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Тагове:
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори