НАСА ще удари космически кораб в астероид, за да види дали ще се отклони

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

НАСА иска да разбере дали може да изтласка астероид от курса на евентуален сблъсък със Земята, като блъсне космически кораб право в него. Считайте го за първия в света тест за първата планетарна отбранителна система.

Андреа Райли е изпълнителен директор на програмата за теста за пренасочване на двоен астероид или DART. „Непрекъснато търсим в небето потенциални нови астероиди и заплахи… така че този тест ще помогне, знаете, ще ни даде увереност, че имаме стратегия за смекчаване, ако някога бъде идентифицирана заплаха.“

Космическият кораб беше изстрелян миналия ноември от Калифорния. Неговата цел: „лунна струя“, наречена Диморфос (Dimorphos), която е с размерите на футболен стадион. Мисията ще тества способността на космическия кораб да променя траекторията на астероида с чиста кинетична сила, като се забива в него с висока скорост, за да избута космическия камък от курса достатъчно, за да предпази нашата планета – поне теоретично – от опасност.

Dimorphus не представлява реална заплаха за Земята и е малък, особено в сравнение с астероида, който удря планетата преди 66 милиона години и води до изчезването на динозаврите. Но ръководителят на координацията на DART Нанси Чабот казва, че по-малките са по-често срещани и теоретично пораждат по-голямо безпокойство.

„… регионалното опустошение може да бъде с размерите на град, малък щат или малка страна и затова е много опустошително. Фокусът много пъти е върху обекти с такъв размер и затова Dimorphos е толкова перфектна мишена за тази първа тестова мисия за планетарна защита.

“ Камерите на космическия кораб и една по-малка наблизо ще заснемат цялото действие, до секунда и половина преди удара“, казва системният инженер Елена Адамс… „Наистина ще го виждаме в реално време това въздействие.“ Големият финал на мисията трябва да се състои на 26 септември. Инженерът на мисията DART Мишел Чен вече е нетърпелив. „Толкова сме развълнувани от това. Остават две седмици. Затова сега пулсът ми се е увеличил малко (смее се).“


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Искам да знам

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори