Научен пробив отваря пътя за геотермална енергия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Геотермалната енергия често се определя като един от „най-чистите енергийни източници“ – и с пълно право. Тази енергия е безвъглеродна, възобновяема и ефективна. Дори чиновниците в Министерството на енергетиката на САЩ не пестят своите похвали, казвайки: „Този жизненоважен, чист енергиен ресурс осигурява възобновяема енергия денонощно и излъчва малко или никакви парникови газове – всичко това дава малък отпечатък върху околната среда, дори когато се развива с ускорени темпове.“

Въпреки че геотермалната енергия е един от водещите източници на чиста енергия, в тази сфера все още има много място за подобрения. Първото и най-важно нещо: потреблението на геотермална енергия трябва да бъде увеличено мащабно, за да има някакво реално въздействие върху околната среда или значителен пазарен дял в сравнение с мястото, където се намира сега, задушена от огромната сянка на изкопаемите горива. Нещо повече, съществуват значителни бариери и високи разходи за началните фази на проучване и за изграждането на потребната инфраструктура за производство на геотермална енергия.

Science Daily определя проблема само с няколко думи. „Това е основният въпрос при проучването на подземните енергийни ресурси, като геотермалната енергия. Водата в скалите тече по пропускливи пътища, които са основната цел и за геотермалното сондиране. Данните от сондажи и изкуствено предизвикани микро земетресения показват, че пропускливи структури и пътеки са пространствено свързани, като фрактури или разломи в скалата. Геотермалният потенциал на тези структури обаче не може да бъде напълно използван с наличните сега технологии. „

За щастие, наскоро бе направен важен пробив в областта на проучването на геотермалната енергия и намирането на тези геотермални „горещи точки“ (така да се каже) благодарение на екип от учени от Немския изследователски център за гео-знания или GFZ, със седалище в Потсдам.

Откритията на учените, публикувани този месец в статия в списание Scientific Reports, решават проблема с намирането на места за подводно сондиране чрез идентифициране на метод, който позволява картографиране на потопените геоложки структури, за да се определи информацията за притока, необходима за развитието на производството на геотермална енергия.

Това развитие е от съществено значение, тъй като много от най-обещаващите места за производство на геотермална енергия се срещат естествено във вулканични райони, които са близо или под водната линия на кратерните езера. „Въпреки това тези езера крият структури, важни за геотермалната енергия“, обяснява ръководителят на изследователския екип и доцентът на TU Delft Марен Бреме. „В проучването показахме, че вулканичните езера като езерото Линау в Индонезия, които проучихме, имат така наречените“ сладки петна „, дълбоки дупки с приток на течност от заобикалящите скали.“

Както е перифразирано от Science Daily, „новият подход комбинира измерванията на батиметрия с геохимичните профили. В това проучване батиметрията (от гръцки Bathýs ‘дълбока’ и métron ‘мярка’) се използва за картографиране на зони на разломи и гейзерни дупки в дъното на езерото. Най-важната част е ехолотът. Геохимичните профили от данни за температура, соленост, плътност и pH на различни дълбочини показват области в езерото с притоци от околния геотермален резервоар. Комбинацията позволява да се прави разлика между пропускливи и непропускливи структури, което по-рано не беше възможно. С този метод могат да се намерят по-точно обещаващи места за пробиване. „

Геотермалната енергия предизвиква интерес и технологично напредва и в други краища на земното кълбо. В Невада „Министерството на енергетиката е нов грант на Министерството на мините и геологията на Невада за изследване и разширяване на използването на машинно обучение, за да направи процеса на проучване още по-ефективен“ според отчетите публикувани в Nevada Today. Новата методология вече доведе до две успешни геотермални открития в Големия басейн на Невада, където досега нямаше открита топла вода на повърхностното ниво.

Междувременно, от другата страна на земното кълбо, Япония също инвестира в геотермална енергия с подновена сила след ядрената катастрофа Фукушима през 2011 г., която остави световната общественост със силни опасения по повод развитието на ядрената енергия и показа нуждите от нови източници на енергия. Тези едновременно развиващи се паралелни пробиви в областта на геотермалната индустрия показват светло бъдеще за най-чистия енергиен източник в света. В същия месец, в който Доналд Тръмп официално оттегли САЩ от споразумението за климата в Париж, всякакви развития в света на чистата енергия наистина са добре дошли новини.

Публикувано в Oilprice.com

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори