Най-силният лазер в света

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Lucas Film
Димитър Димитров

Учени в Япония са поставили рекорд за най-силен лазер, изстрелван някога. Мощността на импулса е била 2 петавата (2 квадрилиона вата), като учените използвали устройство, познато като експериментален лазер за бързо запалване (Laser for Fast Ignition Experiment (LFEX)). Въпреки че лазерният импулс е съществувал само за една трилионна от секундата, екипът твърди, че е създал концентрирана енергия, равна на хиляда пъти консумацията на електричество от човечеството.

Лазерният проектор LFEX се намира в университета в Осака и е дълъг около 100 метра. По продължението му са поставени четири стъклени „лампи“, които усилват лъча по пътя му през устройството. Енергията, която била използвана за създаването на лазерния импулс, се равнява на две секунди работа на микровълнова фурна.

© The Asashi Shinbun

© The Asahi Shinbun

„Следващата ни цел са 10 петавата“, казва Джунджи Каванака (Junji Kawanaka), електрически инженер и участник в експеримента.

Лазерът не може да бъде използван за военни цели. По-рано тази година, от компанията Lockheed Martin създали лазер с мощност 30 киловата, който бил способен да изпържи кола на разстояние 1.6 километра, а от германската компания MBDA съобщили, че са свалили дронове от 3 километра височина с 40-киловатов лазер. Лазерът на LFEX  не е такъв.

„Ако някой би искал да разрушава сателит, японският лазер не би бил отговора, защото няма да може да се придвижи достатъчно далече в атмосферата“, казва Майкъл Донован (Michael Donovan), един от директорите в тексаската лазерна програма. „Колкото по-високо стигате, толкова по-разредена е атмосферата. Така че е възможно да изстреляте лазера в космоса, но това би било много скъпо.“

Защо 30-киловатов лазер може да нанесе толкова щети, а 2-петаватов лазер не може дори да стигне до космоса. Петаватовите лазери работят само във вакуум, защото йонизират въздуха около тях. Това е разликата между „високоенергийния лазер“, използван от военните и „лазерът с висока върхова точка“, като този в Япония.

Но в никакъв случай няма място за притеснение относно разрушения, причинени от лазери. Изчислено е например, че за да бъде взривена Земята ще имаме нужда от устройство, което произвежда 2.2 х 1032 джаула енергия. Науката не е и близо до подобно нещо, така че засега може да сме спокойни.

Science Alert

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
HiTech

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори