Не канете извънземните на обяд, те ще дойдат да ни изядат

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

В продължение на десетилетия учените използват радиотелескопи, за да слушат космически сигнали, които може да са предизвикани или изпратени от извънземна цивилизация. Все по-често от Земята се излъчват и послания към звездите с надеждата, че някой ще ги чуе.

Но в интервю за The Times, астрономът от Университета Сейнт Андрюс, Мартин Доминик предупреждава, че трябва да сме много внимателни с изпращането на съобщения в неизвестното и към дълбокия космос. На въпроса „защо такава предпазливост“, Доминик отговаря провокативно към изданието:

Защото, може би, те ще дойдат и ще ни изядат.

Обсерваторията в Аресибо излъчи послание към потенциални извънземни още през 1974 г. През 2008 г. производителят на чипс Doritos засне 30-секундна реклама, която изпрати към съзвездието Голяма мечка (Ursa Major).

Тази година мощен радиопредавател ще насочи антените си към близка звезда и ще излъчи съобщение. Това послание няма да бъде нищо по-малко от молбата на човечеството да се присъедини към по-широката космическа общност.

Идеята на посланието е извънземните, ако го чуят, да го разпознаят лесно. Това ще бъде пълно кодиране на периодичната таблица на елементите, изпратена сега, за да съвпадне със 150-та годишнина от откриването й. Или поне с откриването й на Земята.

В същото време от цялата Земя непрекъснато се излъчват радио вълни от стара музика, радиопредавания  и сериали във всяка посока на вселената.

„Всеки може просто да излъчва съобщения в космоса и никой няма право да ги спре,“ казва Доминик пред The Times. – „Но някои хора се чувстват неудобно от това. Трябва да е ясно, че астрономите са изправени пред етичен въпрос. Трябва ли да изпращаме съобщения до другите? Това не е ли опасно? Трябва ли да запазим по-нисък профил? Каква е по-добрата стратегия?“

Коментарите на Доминик се позовават на ужасяващата „теория на тъмните гори“, която твърди, че астрономите досега  не са забелязали извънземни сигнали, защото други цивилизации се крият от агресивни извънземни убийци, които заличават всяка галактическа конкуренция, която откриват.

„Някои казват, че контактът с извънземни е най-голямото нещо, което трябва да направим,“ казва Доминик за „Таймс“. „Други обаче смятат, че трябва да бъдем много тихи и да викаме извънземните трябва да бъде последното нещо, което да правим, защото  това наистина може да бъде последното нещо, което ще направим“, обобщава Доминик пред The Times.

Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Категории на статиите:
Вселена · Отвъд науката

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори