Не! Реалността не е толкова очевидна и проста!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Реалността не е толкова очевидна и проста, колкото ни се иска да мислим. Някои неща, които приемаме за истина и за разбиращи се от само себе си, може да са напълно противоположни. Учени и философи правят всичко възможно, за да обърнат с краката нагоре разбирането ни за това, което съществува около нас, в което можете да се убедите от следващите примери.

Великото заледяване

Великото заледяване е научна теория за края на света. Разбира се, това не означава, че всичко ще потъне в гигантски планини от мраз, но така или иначе тази теория обещава голямо бедствие. Вселената притежава ограничен запас от енергия. Според тази теория, когато тази енергия пресъхне, Вселената ще започне да се забавя. С други думи, ще настъпи постепенна загуба на топлина, защото топлината се създава от движението на енергийните частици. Движението на частиците се забавя и се предполага, че някой ден изобщо ще спре.

Солипсизъм

Солипсизмът е философска теория, която твърди, че не съществува нищо освен собственото ни индивидуално съзнание. Поначало това изглежда глупаво и изобщо на кой ще му дойде наум да отрича съществуването на света наоколо? Проблемът е в това, че е невъзможно да се провери съществуването на каквото и да е освен на собственото ни съзнание.

Не вярвате ли? Помислете си за момент и си спомнете всички мечти, които сте имали. Нима не е възможно всичко наоколо да не е нищо друго освен невероятно замислена мечта? Но вие имате приятели и семейство, чието съществуване не може да се подложи на съмнение, тъй като можете да се докоснете до тях, нали? Излиза, че не е съвсем така.

Хората, които се намират под действието на ЛСД например, могат убедено да кажат, че са виждали и докосвали различни хора и предмети, но това са само халюцинации. По същия начин не можем да твърдим, че реалността, в която живеем, не е също такава халюцинация.

Съществуването на какво в нашия свят може да се докаже? Оказва се, че можем със сигурност да твърдим за съществуването само на нашите мисли. Спомнете си за филма „Матрицата”. Вероятно са го измислили привърженици на теорията за солипсизма.

Идеализъм

Идеализмът е философска концепция, която твърди, че всички неща в света съществуват само като идея в нашето съзнание, по-точно в нечие съзнание. Джордж Бъркли, известен философ идеалист, е разбирал, че теориите му се оценявали от съвременниците като глупави и несъстоятелни.

Един от неговите опоненти затворил очи и ударил крака му с камък. По такъв начин искал да му покаже, че ако камъкът наистина съществувал само в ума му, той нямало да може да го удари със затворени очи.

Философията на Платон

Всички сме чували за Платон – най-знаменития древногръцки философ, който също имал собствени мисли за реалността. Платон твърдял, че освен света, познат на всеки от нас, съществува друг свят – света на прекрасните форми. Всички вещи, които виждаме наоколо, са само сянка, имитация на истинските.

Платон смятал, че всичко на света е създадено от една и съща субстанция. Това означава, че въздухът, златото и кучешките изпражнения се състоят от едно и също вещество, представено в различни видове. Според представите на съвременната наука тази теория не е толкова далеч от истината.

Презентизъм

Времето е нещо, което ние възприемаме като разбиращо се от само себе си – ако го разглеждаме като момент, обикновено го делим на минало, настояще и бъдеще. Философите презентисти смятали, че минало и бъдеще не съществуват, има само настояще.

С други думи, вчерашният ден изобщо не съществува, а тази статия ще бъде реална в бъдеще само ако отново я прочетете. Бъдещето не съществува, тъй като времето не може да бъде едновременно напред и назад, както твърдял Августин Блажени.

Етернализъм

Етернализмът е пълна противоположност на презентизма. Според философията на етернализма времето всъщност има много слоеве и може да се сравни с пандишпанена торта (само дето за разлика от времето пандишпанът не предизвиква философски спорове). Всички измерения на времето съществуват едновременно, но измерението, което вижда определен наблюдател, зависи от точката, в която се намира той.

Например динозаврите, Втората световна война и Лейди Гага съществуват в едно и също време, но могат да се разглеждат от различни ъгли. Според тази теория бъдещето също отдавна е определено, а свободната воля е само илюзия.

 „Мозък в колба”

„Мозък в колба” е разновидност на мислен експеримент, проблем, с който се сблъскват философи и учени, които смятат, че външният свят е напълно доказуем.

В какво е проблемът? Да си представим за минута, че ние сме само мозък в колба, а всичките ни чувства се контролират от извънземни или учени. Как можем да разберем за това? И как можем да опровергаем възможността за такава ситуация? Отново да си спомним „Матрицата”, само дето нямаме червено хапче.

Този експеримент се преплита с идеите на солипсизма – можем да докажем съществуването само на нашето съзнание, всичко останало, което се случва с нас и което виждаме, е спорно.

Мегавселена (мултивселена)

В последните няколко години теорията за съществуването на мегавселена се обсъжда широко в научния свят. Според тази теория съществуват безкрайно количество паралелни светове или паралелни вселени, които много напомнят собствения ни свят с известни различия.

Теорията за мегавселена ражда редица други теории. Например тя позволява да се предположи, че всичко, което си измислим, може да съществува реално в друг свят. Това, което в нашия свят може да е само измислица, някъде в паралелен свят може да е реалност.

Феноменализъм

На всички ни е интересно какво се случва с нещата зад гърба ни. Философите са се опитали да изучат и този въпрос и някои от тях са стигнали до следния извод: нещата просто изчезват.

Феноменалистите смятат, че всичко в света съществува дотогава, докато се възприема. С други думи, вашият сандвич със сирене съществува само ако знаете за неговото съществуване. Например дърветата, които падат в гората, когато никой не ги вижда и чува, по принцип не съществуват. Няма възприятие, няма и съществование.

Източник: Listverse

Категории на статиите:
Загадки

Коментари

  • Това е един мой превод на Рамана Махарши, който е точно по темата:

    http://kosmicheskovreme.com/?p=1689

    Предупреждавам, че може да останете сериозно изумени!

    tribalizm 22 април 2013 14:35 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори