Неидентифициран летящ обзор

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Американският пилот и бизнесмен Кенет Арнолд през юни 1947 г., прелитайки над планината Рейнир, видял в небето няколко странни обекта. Описвайки тези обекти като „чинии с торти” или „чинийки”, Арнолд едва ли се е досещал, че в този момент завинаги оставя името си в историята.

Небето винаги е привличало погледите на хората и не е чудно, че съобщенията за необичайни обекти се ползват с невероятна популярност още от времената на Древния Рим. Но във втората половина на ХХ век, когато човечеството само се е добрало до Космоса, на смяна на вещиците и духовете дошли космическите кораби, с които на Земята постоянно прииждат извънземни.

За неудоволствие на уфолозите най-често неидентифицираните летящи обекти може да се идентифицират. Американският астроном и един от първите борци с летящите чинии Доналд Менцел в края на 60-те години съставил списък с обектите и явленията в атмосферата, Космоса и в главите на хората, които най-често се вземат за кораби на пришълци. РИА Новости прави обзор на някои от тях.

Виновни са метеоролозите

За НЛО може да се вземат дори обикновени балони, напълнени с хелий – например 12 балона, „избягали” от сватбеното тържество на една учителка от Ню Йорк, изплашили стотици хора в Манхатън. Какво да кажем за метеосондите – безпилотни аеростати, които метеоролози и учени редовно пускат за събиране на данни за налягането, влажността и температурата на въздуха.

Метеосондите, често боядисани в отразяващи светлината цветове, могат да се повдигнат на височина до 30-40 километра, където вятърът ги ускорява до 200 и повече километра в час. Те могат да летят и да смущават хората доста дълго, но най-съвременните от тях НАСА вече е научила да се самоунищожават.

Освен инструментите на метеоролозите за НЛО се вземат и явленията, които те изучават – кълбовидни и обикновени мълнии, а дори и най-различни облаци, включително сребристи, които през юни толкова заинтересували жителите на Челябинск, или редки лещовидни, образуващи се над планинските масиви.

В този списък са също северното сияние, огньовете на свети Елм – светещи „лъчи” на острите краища на високи предмети, възникващи при буря или виелица, миражи и оптични ефекти, създаващи лъжливи изображения на Слънцето и Луната.

Гости от Космоса

Понякога НЛО наистина летят и дори са свързани с Космоса – но не с извънземните му обитатели. Ярки движещи се точки в небето много често се оказват прости метеори или не много прости болиди като този в Челябинск. Затова, преди да тичаме за видеокамерата или към най-близкия уфолог, си струва да разгледаме достъпните в мрежата календари на астрономичните явления и да се замислим дали не е по-добре да потърсим астрономите, за които любителските кадри понякога се оказват доста полезни.

Отделно си струва да споменем снимките на комети и други небесни обекти. Именно така стояли нещата със знаменитата комета Еленин (C/2010 X1), зад която навремето „откриха” гигантски космически кораби, летящи към Земята. Първият контакт с извънземна цивилизация бил чакан съвсем сериозно от някои медии през септември 2011 година, макар че, както обяснявал тогава самият Леонид Еленин, заради движението на камерата, снимала кометата, две звезди на снимката просто се „разтеглили” в ивици.

Следващият рейс гигантски космически кораби, открити на космически снимки, трябваше да пристигне на Земята през 2012 г. Още в края на 2010-а те били видени на интерактивна карта на небето, публикувана в интернет. Старши научният сътрудник на Държавния астрономически институт „Щернберг” към Московския държавен университет Владимир Сурдин тогава обяснявал, че за извънземна флотилия някои медии се опитват да представят много известни дефекти на фотографски плаки, направени още в средата на ХХ век.

Накрая, с появата на астрономическите инструменти за наблюдение на Слънцето, способни да правят цели серии снимки на слънчевата активност, и нашата звезда била заподозряна в сътрудничество с извънземни. Така през март миналата година много шум в интернет предизвикали кадри от обсерваторията SDO, на които се вижда как извънземен кораб излита от Слънцето. Всъщност, както бързо обяснили специалистите от НАСА, „топлинният шланг” се оказал доста рядко явление в атмосферата на нашето светило – коронарна кухина или слънчево „магнитно торнадо”.

Ама че е скучно!

Понякога извънземен ореол придобиват и съвсем скучни, „битови” вещи. Така през 2012 г. в интернет се появило поредното видео, на което над хотел „Луксор” недалеч от Лас Вегас кръжат тайнствени ярки бели обекти. Вярно, за местните жители те никак не са тайнствени, тъй като хората отдавна са свикнали, че към прожектора на покрива на хотела летят облаци от насекоми, а след тях – птици и прилепи.

Понякога неидентифицираните летящи обекти след идентифициране се оказват обикновени хвърчила. Например в Азия растящата популярност на хвърчила, украсени със светодиоди, станала причина за появата в края на 2011 г. за десетки съобщения за НЛО над Шанхай. В същата категория попадат и популярните китайски фенери.

Изобщо обектите дори не е задължително да летят, за да попаднат в сводката на НЛО – улична лампа, увесена между къщи, била подозирана за летяща чиния на известна снимка, направена през 1942 г.в китайската провинция Хъбей.

Някои летящи обекти на свой ред наистина се оказват транспортни средства, но съвсем човешки – за НЛО се вземат и обикновени пътнически самолети, и военни изтребители, както и безпилотни самолети, и съвременни дирижабли, които може да имат най-различни и странни форми.

Какво още?

Съдейки по списъка на Менцел, по принцип при някои условия наблюденията и фантазиите могат да вземат за НЛО каквото им дойде – от материалните обекти в него влизат още факели на нефтените платформи, листа, паяжини, телевизионни антени и какво ли още не. Свой принос в уфологията безспорно внасят и различните болести на очите, особеностите на човешкото зрение и халюцинациите.

През 1968 г. Доналд Менцел е говорил на специален симпозиум по въпросите на НЛО, организиран от комитета по наука на американската Камара на представителите. В речта си той отбелязал, че много привърженици на идеята, че над Земята постоянно кръжат извънземни космически кораби, се основават на известния принцип на Шерлок Холмс, който смятал, че ако всички разумни обяснения са отхвърлени, то оставащото, колкото и невероятно да е то, трябва да е истината.

Менцел заявил, че е готов да се ръководи от този принцип, но само ако, следвайки Холмс, уфолозите наистина строго изключват всички възможни обяснения за светлините в небето, а не само „безкрай и неточно да цитират официалните съобщения или един друг, докато окончателно не убедят себе си, че това е истина”.

„Признавам, че пилотираните космически кораби (извънземни) не бива да се признават за абсолютно и напълно невъзможно явление. Не трябва за такива да се признават и призраци, духове, вещици, феи, елфи, гоблини и дяволи. Разликата е само в това, че последният списък вече е остарял. Ние живеем в космическа епоха, нима не е естествено обитателите на Далечния космос да се заинтересуват от нас?”, казал Менцел.

„Но ако си помислим, че въпросните обитатели – ако те наистина съществуват – вече векове ни досаждат, защо нито един от тях не се е приземил и не се е показал на президента на Съединените щати, на членовете на академията на науките или на някой конгресмен”, добавил ученият.

 

Категории на статиите:
Загадки

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори