Нека роботът задава въпросите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Роботът NAO. Нима могат да излъжат тези очи?
© Aldebaran Robotics
Антония Михайлова

Паметта е странна работа. Произнесете „врязаха се” в разговор за катастрофа вместо „сблъскаха се” или „удариха се” и свидетелите ще ви разкажат за по-високи скорости и сериозни щети, отколкото е било в действителност. И това е сериозен проблем за полицията, която се опитва да получи точна информация.

И учените решиха: нека робот да задава въпросите!

Синди Бетел от Университета на щата Мисисипи в САЩ и колегите й показали на стотици „свидетели” слайдшоу, на което мъж краде пари и калкулатор от бюро, под предлог, че ще ремонтира стола. Участниците в експеримента били разделени на четири групи и били питани за видяното. В ролята на следователя влизал или човек, или малкият човекоподобен робот NAO, управляван дистанционно.

На две от групите (едната работела с човека, а другата – с робота) били задавани еднакви въпроси, в които била вложена лъжлива информация за престъплението. Например в тях се споменавали обекти, които не фигурирали на снимките. След известно време питали участниците за тези обекти. Двете други групи изслушвали въпросите без дезинформация.

И така, ако в ролята на следовател влизал човек и ако той отначало споменел за несъществуващи предмети, а след това питал за тях, то доброволците понякога си „спомняли”, че на снимките тези обекти са съществували. Средно правдивостта на отговорите в тази група се снижила с 40% в сравнение с групата, където бил честният следовател. А присъствието на робота довело до това, че и двете групи отговаряли ясно.

Билж Мутлу, директор на лабораторията за взаимодействие между човека и компютъра от университета на Уисконсин в Медисън, САЩ, смята, че причината е в следното: човек не се подкупва по поведенческите сигнали, излизащи от робота, понеже просто не ги вижда и не ги възприема. Ние имаме силни ментални модели на човешкото поведение, които са невалидни за роботите.

Изследователите планират да проверят своя робот в полицейски отделения, разположени в съседство, за получаване на по-надеждни резултати. Двойно по-интересно е да се работи с деца, тъй като те са особено възприемчиви към дезинформацията, която може да използва дори най-опитният следовател. Това е една от причините, поради които на разпитите трябва да присъства детски психолог. Възможно е робот със съответната квалификация да може да го замени.

Любопитно ще бъде да се наблюдават по-нататъшните експерименти. Например външният вид на робота влияе ли на отговорите.

Резултатите от изследванията ще бъдат представени на конференция в Токио, посветена на взаимодействието между хората и роботите.

Източник: NewScientist

Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори