Необичаен телескоп ще търси злато на астероиди

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© University of Warwick/Mark A. Garlick
Антония Михайлова

Инженери от университета Вандербилт създадоха по поръчка на НАСА прототип на необичаен телескоп, чиято главна цел е „просветляване“ на недрата на астероиди и търсене на злато и други полезни изкопаеми с галактически гама-лъчи.

Това става ясно от статия, публикувана в сп. SPIE Newsroom.

„Мисиите към Марс, Луната, Меркурий и Веста са снабдени със спектрометри с ниска резолюция, които изискват месеци наблюдения и големи разходи за съставяне на карти на минералите на повърхността на изучаваното небесно тяло.

Нашата система, ако я създадем, ще позволи да се измерва делът на веществата в недрата на тези тела с много висока точност и за много малко пари“, казва Кейван Стасън (Keivan Stassun) от университета Вандербилт в Нашвил (САЩ).

Стасън и колегите му разработват по инициатива и с пари на НАСА необичаен гама-телескоп, който ще се вглежда в подповърхностните слоеве на астероидите и в други малки небесни тела, използвайки лъчите, попадащи към нас от междузвездната среда.

Както обясняват учените, всички безвъздушни тела в Слънчевата система практически непрекъснато се бомбардират от галактични заредени частици, ускорени до почти светлинна скорост.

Когато се сблъскват с атомите на повърхността на астероидите и луните, те пораждат оток други частици, които проникват в дебелината на породите и на свой ред се врязват в златните атоми и други елементи в техните недра, пораждайки поток гама-кванти.

Ако този поток се „улови“ и се анализира неговият спектър, то тогава може доста точно да се разбере химичният състав на астероида или планетата и да се оцени неговата „рентабилност“ от гледна точка на добив.

Проблемът се заключава в това, че съвременните гама-телескопи на базата на светочувствителни матрици свръхчист германий изискват мощни и много скъпи системи за охлаждане, които е почти невъзможно да се изпратят в Космоса, а също и скъпи източници на захранване. Затова досега частните космически инициативи, включително Deep Space Industries или Planetary Resources, не са правили опити да създадат такава сонда.

Този проблем е решен от инженерите на НАСА и университета Вандербилт. Те са открили материал – кристали от съединения на стронция, йода и редкия метал европий – почти неотстъпващ на германия в чувствителността към гама-лъчите, идващи от астероидите, но без да се нуждае от специално охлаждане и усилено снабдяване с енергия.

Според учените телескопите и детекторите на базата на подобни кристали ще се монтират дори на роувърите и „астероидоходите“, което ще облекчи и ускори задачата по търсене на небесни тела, годни за добив на злато и други полезни изкопаеми, а също така ще помогне на планетолозите по-добре да разберат как се е зародила Слънчевата система, допълва РИА Новости.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори