Необичайна светлина в атмосферата над Чили

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Yuri Beletsky
Антония Михайлова

На 1 септември астрофотографът Юрий Белецки е направил снимка на Млечния път в пустинята Атакама (Чили), но по щастлива случайност успял да запечати нещо повече – необичайна яркочервена светлина в атмосферата.

Собственото светене на атмосферата е явление, подобно на северното сияние, тоест предизвиква се от различни реакции в горните слоеве на атмосферата.

Трудно е това светене да се забележи с невъоръжено око, но в ясна нощ с помощта на фотоапарат то може да се запечата във всяка точка на света.

На получената от Юрий снимка най-интересното е не самото светене, а неговият цвят – червен. Обикновено това светене се предизвиква от кислородните атоми на височина 90–100 км и то е със зелен цвят.

Светенето на атмосферата, заснето от МКС. © NASA

Светенето на атмосферата, заснето от МКС. © NASA

Защо червено? Вероятно необичайният цвят се предизвиква от хидроксили (OH), намиращи се на височина 85 километра, където гравитационните вълни са му предали прекрасна структура.

Категории на статиите:
Явления

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори