Неразгаданите тайни на пустините

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Изглежда, няма нищо интересно в безкрайната пустиня. Но всъщност сред необятните пясъци се крият някои от неразгаданите тайни в света.

Мъртви градове, за които няма нито едно споменаване в историята, паметници, изобразяващи напреднали древни знания, аномални артефакти – всички тези загадки на пустините тепърва предстои да се разгадаят от човечеството.

Кръговете на феите

По цялата Намибска пустиня са разпръснати милиони равномерно разположени кръгове. Техните краища са обрасли с трева с височина до коляното, но вътре в кръговете нищо не расте, дори ако там се постави плодородна почва.

© Stephan Gatzin

© Stephan Gatzin

Тайната, заобикаляща произхода на тези кръгове, е породила множество теории в продължения на десетилетия, но нито една от тях не е била доказана. Учените смятат, че тези кръгове се явяват следствие от работата на термитите, от къпане на щраусите и зебрите в пясъка, на израстването на отровни растения и гъби или просмукване на газове изпод земята.

Повечето подобни кръгове на феи се появяват в пустинята Намиб на 1800-километров участък до Капската провинция в Южна Африка. Размерите на кръговете на феите се колебаят от 2 до 20 метра, а след 75 години те изчезват. Какво ги кара да изчезват? Също никой не знае.

Странните гробове

В Долината на царете, в същия некропол, където били открити останките на Тутанкамон, наскоро се разкрила 3000-годишна загадка. През 2005 година била открита варовикова камера, в която се съхранявали 28 огромни съда и седем саркофага. 001Всички саркофази били стриктно запечатани, а някои от тях – украсени с жълти лица. Но в нито един от тях не били открити останки – те и съдовете били пълни с парчета керамика, камъни, пръст, дървета и прах, използван при мумифицирането.

Един от саркофазите дори бил поставен в друг. Защо е било направено това, е загадка. Има теории, че странното съдържание са отпадъци от балсамации, но защо е трябвало да ги запечатват в саркофази и съдове и да ги поставят на мястото, където се провеждали царски погребения, е неизвестно.

Изхвърляне на газове

През 2003 година спътник за измерване на нивото на метан открил смъртоносен облак от този парников газ по време на преминаване над географската област Четирите ъгъла – област, където се пресичат щатите Колорадо, Ню Мексико, Аризона и Юта.

© Heribert

© Heribert

Нещо изпускало шокиращо количество метан, равно на 10 процента от годишните емисии на този газ във всички щати на Америка. Подобен феномен продължил шест години, а след това тайнствено спрял. Изследователите и до днес се опитват да открият източника на огромното количество метан – газ, който оказва по-голямо влияние на глобалното затопляне, отколкото въглеродния диоксид.

Сирийските руини

В пустините на Сирия има руини, по-стари от пирамидите. Те се явяват последни остатъци от загадъчен гад, разположен на 80 километра от съвременен Дамаск. Оказва се, че основаният преди 5000 години древен град Дамаск е по-млад в сравнение с тези руини.

© isawnyu

© isawnyu

През 2009 година археологът Робърт Мейсън провеждал разкопки в сирийски манастир, построен в четвърти или пети век, когато открил необичайни гробници и каменни редици и кръгове. Мейсън открил и подобни на стени образувания, които нарекъл „пустинни змии“, и скални капани, в които вероятно са улавяли газели и други животни.

Парченца каменни оръдия, открити в непосредствена близост до тези структури, позволили на Мейсън да определи възрастта на находките – между 6000 и 10 000 години. Първите пирамиди и Великата пирамида в Гиза, както се смята, са построени преди около 4500 години. Кой е построил този град и къде е изчезнал?

Поради войните и периодичните конфликти в региона е невъзможно да се разследва по-подробно тази пустинна загадка.

Неизвестни артефакти

В пустинните безплодни земи на Кения са открити най-древните каменни оръдия на Земята. Откритието, направено през 2011 година, може да опровергае вековното убеждение, че едва предците на съвременните хора са започнали да правят инструменти.

© isawnyu

© isawnyu

Възрастта на 149-те каменни артефакта е около 3,3 милиона години, а в това време не са известни човешки предци. Учените не знаят кой е направил тези първобитни инструменти, но твърдят, че те нямат отношение към хората.

Нитратите на Атакама

Чарлз Дарвин е наричал пустинята Атакама „място, където нищо не може да съществува“. Тази южноамериканска пустиня се смята за най-сухото място на планетата. Но в тази пустиня се намира най-богатият източник на нитрати и йодисти отлагания в света. АтакамаЗагадката се състои в това, че в този сушав регион просто отсъстват бактерии, необходими за образуването на нитрати и йодисти отлагания.

Дупките в Писко

Всички знаем за геоглифите в Наска, но малцина са чували за още една древна тайна на Перу. В пустинна област близо до долината Писко са открити хиляди конусовидни отвори, които са изсечени в скалите неизвестно от кого.

Някои смятат, че отворите са използвани като зърнохранилища или гробове (дълбочината им е до 2 метра), но в тях не били открити нито остатъци от зърно, нито следи от погребения. По някои оценки съществуват около 6900 такива дупки на ивица с дължина около 1,5 км и ширина около 20 метра.

Набта Плая

В пустинята Сахара се намира мегалитно съоръжение, което е с 1000 години по-старо от Стоунхендж. Мястото, наречено Набта Плая, представлява пръстен от камъни, разположени в пет редици. Камъните с височина до 2,7 метра тежат по няколко тона.

Възрастта на това неизвестно съоръжение се оценява от 6000 до 6500 години, което го прави най-старият археоастрономически паметник. На това място е открит погребан едър рогат добитък, а също различни предмети, но изцяло отсъстват човешки останки.

Паешка живопис

В Западен Египет е открито уникално произведение на изкуството. На скална плоча от пясъчник в оазиса Харга (175 км западно от Луксор) е изобразено нещо, което се смята за единственият образец на скално изображение на паяк в целия Стар свят. паякТочната възраст на плочата, разполовена на две, е трудно да се установи, но египтолози смятат, че тя датира от ок. 4000 г. пр.н.е., когато дори още не е съществувал Египет.

Пустинното стъкло

Изследване на минерала, от който е изработен скарабеят от огърлицата на Тутанкамон, показало, че стъклото в него е било направено преди първата египетска цивилизация. По-късно учените открили област в пустинята Сахара, в която под пясъка се криели единствените блокове от стъкло.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

След изпитанията на атомната бомба в Ню Мексико през 1945 година пясъкът се разтопил в много тънък слой стъкло, за разлика от големите блокове в Египет. Каквото и да е било това, то трябва да е развило температура, по-висока от тази на ядрен взрив. А в Югоизточна Азия е открит 800 000-годишен стъклен блок с площ почти 800 квадратни километра.

Това навежда на мисълта, че там се е случило нещо още по-опасно, отколкото в Египет.

Listverse

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори